Poes in de mand-campagne: veel aandacht, toch veel manden leeg

De Friese bewustwordingscampagne 'Kuikens in het land, poes in de mand' heeft afgelopen voorjaar goed gescoord op sociale media. Toch werden 's nachts in het veld niet minder katten gesignaleerd, wat het doel was van deze campagne.

Poes+in+de+mand%2Dcampagne%3A+veel+aandacht%2C+toch+veel+manden+leeg
© Pixabay

Om de weidevogelstand te verbeteren, wil de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) het aantal predatoren beperken. De teruggang in weidevogels komt mede doordat die predatoren het gemunt hebben op de kuikens. Zo ook de kat. Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten 's nachts vele kilometers afleggen door de weilanden waarbij ze ook op jonge kuikens van weidevogels jagen.


Dat is voor de NFW reden om in actie te komen tegen het aantal katten die in de nachtelijke uren over het veld trekken. Voorzitter Albert van der Ploeg was meegeweest om met lichtbakken op vossen te jagen. De vos liet zich niet zien, wel kwamen er 43 katten in de schijnwerpers.


Enorm bereik

Dat was reden om samen met de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) een bewustwordingscampagne via sociale media op te zetten, onder meer via facebook. Het bereik via sociale media was enorm. Zo werd een filmpje 60.000 keer op youtube bekeken en bijna zeshonderd keer gedeeld via Facebook.Het meten van gedragsverandering is lastiger. In het veld is niet aangetoond dat er duidelijk minder katten in de nachtelijke uren de hort op waren. Daarbij was 2020 volgens de vogelwachters een rampjaar voor de weidevogels. De NFW en de BFVW denken er daarom niet alleen aan om de komende jaren de campagne door te zetten, maar ook om deze misschien, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, landelijk uit te rollen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer