Drenthe+bindt+strijd+aan+met+predatoren+van+boerenlandvogels
Nieuws
© Vidiphoto

Drenthe bindt strijd aan met predatoren van boerenlandvogels

Een gericht predatorenplan moet de levensverwachting van Drentse akker- en weidevogels verbeteren. Alleen de huidige ontheffingen voor het bestrijden van de vos zijn volgens Provinciale Staten niet meer voldoende.

Een meer afgewogen beheer van de natuurlijke vijanden van de boerenlandvogel is volgens een meerderheid in de Drentse Staten nodig, naast het verbeteren van hun leefomgeving. Provinciale Staten sprak zich daar woensdag over uit op initiatief van de fractie van Forum voor Democratie (FvD).

Ondanks een eerder plan van aanpak blijft de boerenlandvogel in Drenthe zwaar bedreigd, stelde Forum-fractielid Rob Camies. 'De akker- en weidevogelstand is de laatste jaren met 70 tot 80 procent afgenomen. Dat is niet alleen aan de vos toe te rekenen, het vergt een duidelijk predatorenplan.'


Ingrijpen

De meeste overige fracties konden zich vinden in het standpunt van FvD. In die zin dat er meer inzet nodig is om de boerenlandvogel te redden. Desnoods met ingrijpen op natuurlijke vijanden, maar ook via biotoopverbetering.

Alleen Partij voor de Dieren vindt predatorenbeheer te ver gaan. 'De mens past bescheidenheid', zei fractievoorzitter Thea Potharst. Zij ziet meer in het respecteren van het natuurlijk proces, naast het verbeteren van de leefomgeving van de bedreigde vogelsoorten en het beperken van de intensieve landbouw.

Gedeputeerde Henk Jumelet zei deze maand nog nieuwe plannen te verwachten van het zogeheten Erm-beraad. Dat is het samenwerkingsverband van organisaties in Drenthe dat zich inzet voor behoud van de akker- en weidevogelstand. Het stelde een aantal jaren geleden het plan van aanpak op voor de redding van de Drentse akker- en weidevogel.


Nieuwe voorstellen

'Ik verwacht nieuwe voorstellen voor biotoopverbetering en een predatieplan. Vanuit de Investeringsagenda Drenthe is daar de komende drie jaar ook geld voor', aldus Jumelet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer