BFVW%3A+Poes+tussen+half+april+en+juni+%27s+nachts+binnen
Nieuws
©

BFVW: Poes tussen half april en juni 's nachts binnen

Natuurorganisaties en agrarische collectieven in Fryslân roepen kattenbezitters op hun huisdier van half april tot en met juni ’s nachts binnen te houden. Daarvoor startten ze 17 april de campagne 'Kuikens in het land, poes in de mand' met in de hoofdrol zanger en presentator Emiel Stoffers en acteurpoes Gurbe.

Poezen leggen ’s nachts grote afstanden door de weilanden af. Ze gaan dan op jacht. Hierbij pakken ze ook kuikens van weidevogels. De gezamenlijke partijen onder aanvoering van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) zien met lede ogen aan dat weidevogelkuikens het slachtoffer worden.

Kilometers afstruinen

Weidevogels zien in het donker het gevaar niet aankomen en kunnen hun kuikens dan niet beschermen. Mensen zijn zich er niet van bewust dat hun huis- of boerderijkat kilometers afstruint, weet Age de Jong van de BFVW. 'Daarom roepen wij u op onze kwetsbare kuikens te redden en uw kat in het voorjaar ’s nachts binnen te houden', aldus De Jong.

Uit onderzoek met gps-zenders blijkt dat katten grote gebieden afstropen. Als ze midden in het land piepende kuikens tegenkomen, gaan ze instinctief over tot de aanval. Ook als ze thuis hun buikje al vol hebben gegeten. Een kattenbel voorkomt niet dat een kuiken wordt verrast door de sluipende aanvaller.

De Jong vraagt speciale aandacht voor boeren. Op veel boerderijen zijn meerdere katten actief die zorgen voor een natuurlijke bestrijding van muizen. 'Geef ze wat te eten of wat melk en sluit daarna de deur. Dan zijn we er zeker van dat ze geen kuikens pakken.'

Zanger en acteurkater

De partijen hebben Emiel Stoffers, zanger van de band De Hûnekop en bekend van de Omrop Fryslân-serie ‘Buorkje foar begjinners’ gevraagd om het gezicht van de campagne te worden. Hij figureert samen met poes Gurbe in een filmpje dat te zien is op www.poesindemand.nl en op Facebook.

Gurbe wordt gespeeld door de ervaren acteurkater Abatutu uit Amsterdam, winnaar van de eerste Nederlandse oeuvreprijs voor een dier in een film. Emiel en Gurbe zullen te zien zijn in advertenties online en in kranten. Ook heeft Emiel een liedje geschreven. De boodschap is steeds dezelfde: kuikens in het land, poes in de mand!

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer