Seizoen uienexport start bescheiden

Tot en met week 32 is vanuit Nederland 79.400 ton uien van oogst 2020 naar het buitenland verkocht. Dat is ongeveer 3.500 ton minder dan vorig jaar bij de start van het exportseizoen.

Daarmee lijkt de uienexport wat bescheiden op gang te komen. Belangrijkste reden voor de achterstand is het uitblijven van vraag vanuit Brazilië. Vorig jaar kochten Braziliaanse afnemers in de eerste weken van het exportseizoen al bijna 11.000 ton uien. Nu is het verkochte volume naar deze bestemming vrijwel nihil.

Traditioneel belangrijke afnemers zijn Ivoorkust en Groot-Brittannië met respectievelijk exportvolumes van 13.700 ton en 11.100 ton tot en met week 32. Voor Ivoorkust is dat bijna 5.000 ton meer dan vorig jaar. De verkoop naar Groot-Brittannië is vergelijkbaar met vorig jaar.


Grenzen open

Goed nieuws voor de uienexporteurs is dat Senegal begin augustus de grenzen heeft geopend voor Nederlandse uien. In twee weken tijd staat de exportteller naar dit West-Afrikaanse land op bijna 4.000 ton.


Positief is ook de export naar Zweden waar vroeg in het seizoen duidelijk meer uien naartoe gaan dan voorgaande jaren. De 4.900 ton tot dusver is bijna 2.000 ton meer dan na de eerste zes weken afzet in seizoen 2019-2020.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer