Partijen+nemen+optie+op+grond+Waddenglas
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Partijen nemen optie op grond Waddenglas

Enkele partijen die een gesloten kassysteem willen opzetten hebben een optie genomen op ongeveer 50 hectare grond van Waddenglas bij Franeker. Dat geeft projectmanager Waddenglas Jacob Vriese aan.

Het gaat om meerdere partijen, waaronder een teelt-, belichtings-, energiedeskundige en een bouwer. Sinds 2008 zijn de provincie, RVO, Waadhoeke eigenaar van Waddenglas-grond. De 50 hectare grond ligt al ruim tien jaar braak.

'We hebben met diverse tegenslagen te maken. Door de banken-, EHEC-, en Ruslandcrisis lukte het niet om glastuinbouwbedrijven te trekken. Het glastuinbouwbedrijf Hartman uit Sexbierum had interesse in de grond, we egaliseerden de grond in de hoop dat het bedrijf het zou kopen. Maar Hartman bv kwam in een moeilijke positie terecht en zag af van grondaankoop.'

De optie van de nu geïnteresseerde partijen loopt eind januari af. 'Dan maken we de balans op. Wij hopen dat we er uitkomen. Het negatieve financiële resultaat ligt op ruim 6 miljoen euro. De renteklok tikt door.'

Eerder al besloten de provincie, RVO.nl en gemeente Waadhoeke om af te zien van de ontwikkeling van Waddenglas fase 2 en 3 ter grootte van 100 hectare. Deze gronden kochten zij niet aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  7° / 4°
  30 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer