Noord-Holland stelt Omgevingsverordening vast

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben de Omgevingsverordening NH2020 vastgesteld. Daarin zijn de nieuwe regels opgenomen voor ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving.

Noord%2DHolland+stelt+Omgevingsverordening+vast
© Nieuwe Oogst - Mike Schellart

Het provinciebestuur wil met de nieuwe verordening woningbouw en energietransitie mogelijk maken en het landschap beschermen. Als Provinciale Staten op 5 oktober akkoord gaan met de nieuwe ruimtelijke spelregels dan gaat de nieuwe verordening in op 1 november.

In de nieuwe omgevingsverordening zijn regels samengevoegd op het gebied van natuur, milieu, mobiliteit, erfgoed, ruimte en water. Hierdoor is het makkelijker geworden om te zien welke regels waar gelden.


Evenwichtige balans

In een toelicht stellen Gedeputeerde Staten te zoeken naar een evenwichtige balans tussen economische groei en leefbaarheid, zoals omschreven in de visie voor de ontwikkeling van Noord-Holland: de Omgevingsvisie NH2050.

In de nieuwe verordening merkt de provincie drie beschermingsregimes aan: Unesco Werelderfgoed, het Natuur Netwerk Nederland (NNN) en het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Die laatste is nieuw.


Weidevogelleefgebieden

De bedoeling is dat de BPL de meest waardevolle onderdelen van het Noord-Hollandse landschap beschermt op basis van ecologische, cultuurhistorische, aardkundige of landschappelijke kwaliteiten. Hierin zijn ook kernkwaliteiten als weidevogelleefgebieden of open strandvlaktes vastgelegd.

LTO Noord heeft zich in een eerder stadium al kritisch uitgelaten over met de name de BPL. Volgens de landbouworganisatie moet het onderscheid worden geschrapt tussen de economische mogelijkheden in de BPL en de rest van de provincie. De organisatie beraadt zich nog op verdere stappen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer