Producentenorganisaties+ontvangen+133+miljoen+euro
Nieuws
© VidiPhoto

Producentenorganisaties ontvangen 133 miljoen euro

Vijf producentenorganisaties kunnen de komende vijf jaar 133 miljoen euro subsidie tegemoet zien in het kader van de gemeenschappelijke marktordening (GMO) Groenten en Fruit van de Europese Unie. Van dit bedrag is 18 miljoen euro bestemd voor 2019.

Via de GMO geeft de Europese Unie subsidie op investeringen en kosten aan producentenorganisaties van groenten en fruit. Telers van groenten en fruit kunnen zich vrijwillig aansluiten bij een erkende producentenorganisatie om deel te nemen aan gezamenlijke programma's.

Vijf operationele programma's van producentenorganisaties zijn goedgekeurd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) die deze regeling uitvoert namens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Een van deze vijf is afkomstig van een nieuw erkende producentenorganisatie, de Coöperatie DOOR. Deze erkenning is afgelopen week door RVO.nl verleend. In totaal zijn er negen erkende producentenorganisaties in Nederland.

Stimuleren

De lidstaten van de Europese Unie stimuleren de ontwikkeling van de land- en tuinbouw door gezamenlijk EU-beleid. Voor de groente- en fruitsector is er de gemeenschappelijke marktordening Groenten en Fruit (GMO Groenten en fruit). Producentenorganisaties voeren op deze manier kwaliteit en duurzaamheid door in hun producten en in het productieproces.

Verder heeft deze subsidie tot doelstelling om schommelingen in inkomens van telers te beperken en het verhogen van consumptie van groenten en fruit. Subsidiabele posten zijn personeelskosten, duurzame productiemiddelen, overige kosten en algemene kosten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer