GAJK%2Dbestuurder%3A+%27Diversiteit+van+boeren+bewaren%27
Nieuws
© Twan Wiermans

GAJK-bestuurder: 'Diversiteit van boeren bewaren'

Voor de toekomst van boeren in Gelderland is het belangrijk dat de diversiteit bewaard blijft. 'Er wordt erg gestuurd richting natuurinclusieve kringlooplandbouw, maar dat moet een keuze blijven van de ondernemer.' Dat stelt bestuurslid Gert-Jan Eggink van het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK).

Eggink sprak op maandag 26 oktober tijdens een webinar over de Koersnotitie Agrifood waarin provincie Gelderland de toekomst van de agrarische sector schetst. De focus in deze koers ligt sterk op een natuurinclusieve kringlooplandbouw, maar volgens de GAJK-bestuurder moeten boeren zelf keuzes kunnen blijven maken in hun ondernemerschap.

'Het vertrouwen in boeren vinden wij als GAJK belangrijk. Alleen als een overheid vertrouwen heeft in inwoners en ondernemers, kun je werken aan langetermijndoelen', zegt Eggink.


Eggink stelt dat het uiteindelijke uitvoeringsprogramma dat eind dit jaar uit de Koersnototie Agrifood moet voortvloeien, een echt langetermijnbeleid moet zijn.

'Jonge boeren die beginnen, doen dat omdat ze graag in de sector willen werken. Maar je doet dat niet voor één of twee jaar', stelt Eggink. 'Er zijn veel investeringen nodig. Het is niet motiverend voor jonge boeren als het landbouwbeleid bij elke nieuwe coalitie tegen het licht wordt gehouden en er weer nieuwe regels gaan gelden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer