Campagne+start+met+minder+suiker
Nieuws
© Koos van der Spek

Campagne start met minder suiker

In de eerste weken van de bietencampagne vallen de suikergehaltes tegen. Cosun Beet Company verlaagde daarom de oogstprognose van 13,9 naar 13,6 ton suiker per hectare.

Na vier weken bietencampagne is het gemiddelde suikergehalte van de verwerkte suikerbieten bij Cosun Beet Company 15,9 procent. Dat is ruim 0,4 procent lager dan vorig jaar bij de start van de bietenverwerking.

Vanwege de tegenvallende suikercijfers in vooral de noordelijke teeltgebieden verlaagde de agrarische dienst van Cosun Beet Company vorige week de oogstprognose van 13,9 naar 13,6 ton per hectare. De suikerfabrikant rekent nu met een campagnegemiddelde van 16,25 procent suiker en 83,7 ton wortelopbrengst per hectare. Dit is overigens vergelijkbaar met de uiteindelijke opbrengsten van vorig jaar.


Lagere plantaantallen

Het IRS meldde onlangs dat de tegenvallende suikergehaltes een gevolg kunnen zijn van de lagere plantaantallen na de aanhoudende droogte in de periode rond de inzaai van de suikerbieten. Uit eigen waarnemingen heeft het bieteninstituut vastgesteld dat bij plantaantallen van 40.000 per hectare het suikergehalte ongeveer 0,4 procent lager is dan op percelen waar 70.000 tot 80.000 planten staan. Dit heeft onder meer te maken met de grotere opname van stikstof bij een lager plantbestand.

Ook wijst het IRS op de gevolgen van groei onder stressomstandigheden door droogte of nutriëntengebrek voor de productie van suiker in een bietengewas. Verder zorgen aantastingen als rhizomanie, vergelingsziekte en bladschimmels ook voor lagere suikergehaltes.


Hoge druk vergelingsziekte

Manager agrarische zaken Gert Sikken van Cosun Beet Company zegt dat bij de berekening van de verwachte oogstresultaten rekening wordt gehouden met de hoge druk die er dit jaar is van onder meer de vergelingsvirussen en cercospora. 'De werkelijke impact van de vergelingsziekte kunnen we pas tegen het eind van de campagne veel concreter bepalen. Uit onze inventarisatie van vorig jaar blijkt dat op aangetaste percelen de opbrengstdervingen oplopen van 20 tot 25 procent. '

In de berichtgeving over de verwachte suikeroogst schrijft Cosun dat ook elders in Europa de opbrengsten tegenvallen. Met name in grotere productielanden als Frankrijk, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk worden tot 15 procent lagere opbrengsten gerapporteerd. Ook in die landen is dat vooral een gevolg van de toenemende druk van vergelingsvirussen en de droogte. Cosun voorspelt dat door de tegenvallende oogst krapte zal ontstaan op de Europese suikermarkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer