Aviko+overvleugelt+Suiker+Unie
Nieuws
© DIRK HOL

Aviko overvleugelt Suiker Unie

Binnen landbouwcoöperatie Cosun heeft Aviko een aandeel in de totale omzet van 45 procent. Het aandeel van Suiker Unie daalde naar 32 procent.

De totale omzet van Cosun bedroeg in 2019 ruim 2 miljard euro, dat is gelijk aan 2018. Tot twee jaar geleden zorgde Suiker Unie nog voor minimaal 40 procent van de omzet. Suiker Unie is vanwege de slechte prijsvorming op de suikermarkt in het aandeel van de omzet binnen de coöperatie Cosun inmiddels ruimschoots overvleugeld door Aviko.

De overige bedrijfsonderdelen, inulineproducent Sensus, groente- en fruitverwerker SVZ en diervoerfabrikant Duynie, zijn bij Cosun goed voor 23 procent van de totale omzet. Cosun boekt dit jaar een netto bedrijfsresultaat van 20 miljoen euro. Dat is een ruime verbetering ten opzichte van vorig jaar toen de winst slechts 1 miljoen euro bedroeg.

Goed jaar

Binnen Cosun hebben met name Aviko en Duynie een goed jaar achter de rug. Suiker Unie draait voor het tweede jaar op rij verlies, al is dit verlies wel minder groot dan vorig jaar. Ook Sensus heeft te maken met prijsdruk, maar verbetert wel de omzet en het bedrijfsresultaat. Een teleurstellend jaar resulteert voor SVZ in een klein verlies.

In een toelichting op de jaarcijfers zegt directievoorzitter Albert Markusse dat de financiële resultaten van 2019 de juiste strategie van Cosun bevestigen. 'Omdat we onze risico's spreiden over meerdere bedrijfsactiviteiten blijft het resultaat van de coöperatie stabiel. We zien dat dit jaar Aviko een topjaar doormaakt en dat compenseert de moeilijke periode die Suiker Unie doormaakt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  20 %
 • Vrijdag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer