Campagne+start+met+gemiddeld+16+procent+suiker
Nieuws
© Huisman Media

Campagne start met gemiddeld 16 procent suiker

In de eerste week van de bietencampagne noteert Cosun Beet Company een gemiddeld suikergehalte van 16 procent. Het tarrapercentage is gemiddeld 7 procent en de winbaarheid 89.

Volgens Cosun Beet Company komt de bietencampagne inmiddels goed op stoom. Beide fabrieken zitten volgens planning nu op hun gewenste capaciteit. Vierverlaten kende een goede start en loopt iets voor op de planning. Dinteloord had de eerste dagen een vervelende storing in het sapzuiveringsproces. Dat veroorzaakte tot dusver één dag productieverlies.

Over de bietenkwaliteit meldt Cosun dat de verschillen tussen percelen en soms zelfs binnen percelen groot zijn. De agrarische dienst verklaart dat de verschillen terug te voeren zijn op het bijzondere groeiseizoen. De sterk wisselende plantopstanden, de meerwassigheid, de droogte en soms ook de wateroverlast, de late mineralisatie en het vergelingsvirus hebben allemaal effect op de kwaliteit.


Hoogste suikergehaltes in het Zuidwesten

Het suikergehalte van 16 procent is vergelijkbaar met vorig jaar toen de eerste campagneweek eindigde met gemiddeld 15,9 procent suiker. De hoogste suikergehaltes worden bemonsterd vanuit het Zuidwesten, daar zijn enkele regio's met gemiddeld 17 procent of hoger. In met name Flevoland blijven de suikergehaltes nog achter. Bietentelers in Zuidelijk-Flevoland moeten het voor de vroege levering doen met gemiddeld 15,5 procent.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer