Nederland steunt EU-voorstellen middeltoelating

Nederland steunt de voorstellen van de Europese Commissie (EC) bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland+steunt+EU%2Dvoorstellen+middeltoelating
© Han Reindsen

De onderwerpen worden ter stemming voorgelegd aan het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF). De EC stelt voor om de goedkeuring van 56 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen. Voor 37 stoffen betreft het een verlenging met drie maanden. Voor negentien werkzame stoffen wordt de goedkeuringsperiode verlengd met een tot drie jaar.

De EC stelt voor de goedkeuring van het middel mancozeb niet te hernieuwen, onder andere vanwege hormoonverstorende eigenschappen. In Nederland zijn middelen op basis van deze stof in een groot aantal teelten toegelaten.


Toepassingsrestricties

De EC wil de toelating voor de werkzame stof etoxazole hernieuwen met restricties tot toepassingen in bedekte teelten en siergewassen. In Nederland zijn middelen op basis van deze stof toegelaten in de teelt van aardbei, tomaat, aubergine, verschillende siergewassen en de zaadteelt.

Allium cepa L. extract is een extract van uienbollen. Daar wordt een aanvraag voor ingediend als basisstof voor toepassing tegen schimmels in de teelt van aardappel, tomaat en komkommer. De EC stelt voor deze basisstof goed te keuren.


Toelatingshouder

De EC stelt daarnaast voor om de tijdelijke verlenging van zes werkzame stoffen (waaronder imidacloprid) in te trekken. Dat moet omdat er onvoldoende aanvullende informatie door de toelatingshouder is geleverd of omdat deze een hernieuwing van de goedkeuring niet meer ondersteunt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer