Kamervragen over dwarsbomen lage dosering middelen

Helma Lodders (VVD) bestookt landbouwminister Carola Schouten met Kamervragen. Niet alleen over neonicotinoïden, maar ook over het feit dat het etiket bij gewasbeschermingsmiddelen een lage dosering dwarsboomt.

Kamervragen+over+dwarsbomen+lage+dosering+middelen
© Han Reindsen

Lodders stelde haar schriftelijke vragen naar aanleiding van het bericht 'Etiket dwarsboomt lage dosering gewasbeschermingsmiddelen' dat onlangs in Nieuwe Oogst heeft gestaan. Al eerder heeft de VVD hier vragen over gesteld.

In het verhaal pleit Jenneke van Vliet vanuit het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) voor meer mogelijkheden om met het Lage Doseringssysteem (LDS) te werken. 'Waarom mag je maximaal twee keer spuiten, ook als je bij meerdere keren ver onder de dosis van tweemaal 'gewoon' spuiten blijft?'

Lodders stelt hier vragen over aan Schouten. 'Bij geïntegreerde gewasbescherming wordt pas gebruikgemaakt van chemische middelen als alle andere mogelijkheden om een ziekte, plaag of onkruid de bestrijden niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Als er dan chemische middelen worden ingezet, moet een teler zo mogelijk gebruikmaken van beslissingsondersteunende systemen en een zo laag mogelijke dosering. Deelt u de volgende visie.'

Reparatieslag Ctgb

Lodders wil onder andere weten of Schouten de mening deelt dat het gebruik van methoden en technieken die bijdragen aan vermindering van het middelengebruik, waaronder LDS, zoveel mogelijk moet worden gestimuleerd. 'Bent u bereid om samen met het Ctgb een reparatieslag uit te voeren op de gebruiksvoorschriften van middelen waarvoor voor de heretikettering een LDS toepassing mogelijk was en nu niet meer?'

Bij LDS gaat de dosering vaak ruim door de helft of nog minder. Volgens het CLM is LDS-spuiten met contactherbiciden een goede methode om uitspoeling van middelen naar grond- en oppervlaktewater te verlagen. Lodders wil van Schouten weten waarom er op etiketten van gewasbeschermingsmiddelen nog steeds onvoldoende aandacht is voor het gebruik van LDS en precisiegewasbescherming.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer