Utrecht+wil+pilot+aanpak+verwilderde+kat
Nieuws
© Tienke Wouda

Utrecht wil pilot aanpak verwilderde kat

Provincie Utrecht wil een pilot starten om verwilderde katten bij boerderijen en natuurgebieden te vangen, castreren en eventueel te herplaatsen. Dat zegde landbouw- en natuurgedeputeerde Hanke Bruins Slot (CDA) woensdag toe in de commissievergadering over het faunabeheerplan.

Stichting Zwerfkatten Nederland pleit voor de trap, neuter and return/relocate care-methode (TNRC) om de populatie te beperken. Volgens voorzitter van de stichting Carien Radstake kan dat in het buitengebied zinvol zijn. 'De schuurkatten die op boerderijen zinvol werk doen als muizenvangers, zijn vaak niet tam en niet gecastreerd of gesteriliseerd. Die katten krijgen elk jaar nesten kittens.. Als het erf te vol is, worden die kittens de buitengebieden gejaagd. Wanneer de boerderijen bij of in weidevogelgebieden liggen, worden grondbroedende vogels soms verstoord.'

Bij de TNRC--methode worden de katten gevangen, gecastreerd, teruggeplaatst of hergeplaatst en vindt monitoring plaats in het gebied. De faunabeheereenheid (FBE) is ook voorstander van meer onderzoek naar de TNRC-methode. Volgens de organisatie moet dat duidelijkheid geven over het langetermijneffect van de methode.


Financiën ontbraken

Deze methode is in Utrecht nooit goed van de grond gekomen, omdat de katten alleen in de bebouwde kom konden worden uitgezet en financiën voor de aanpak ontbraken, zei Radstake. Volgens haar blijven katten beter op het erf van boerderijen als ze gecastreerd zijn.


In de provincie lopen zo'n dertigduizend verwilderde katten rond, waarvan zevenduizend in het buitengebied, zegt Milan van der Velden van FBE Utrecht. Zij zijn predatoren van kleine zoogdieren en kleine vogels. In Utrecht gaat het om een miljoen dieren per jaar.


Afschot

Utrecht is een van de weinige provincies waar verwilderde katten mogen worden afgeschoten. In 2017-2018 ging het om 307 katten. Afschot blijft noodzakelijk, stelt FBE in het faunabeheerplan.

'De aantallen verwilderde katten die jaarlijks worden geteld, geven aan dat het noodzakelijk blijft om katten te onttrekken. Vooral in en rondom natuurgebieden, waaronder weidevogelreservaten, is aanhoudend dodelijk en niet dodelijk beheer noodzakelijk om de predatiedruk laag te houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer