Fryslân trekt 23,5 miljoen euro uit voor aankoop grond

Provincie Fryslân maakt 23,5 miljoen euro vrij waarmee nieuwe gronden kunnen worden aangekocht.


Frysl%C3%A2n+trekt+23%2C5+miljoen+euro+uit+voor+aankoop+grond
© Alex J. de Haan

Hiermee wil de provincie gebiedsprocessen op gang brengen, zoals aanleg van natuur, versterking van landbouwstructuur en veenweide en stikstof. Alle provinciale grond wordt bovendien ondergebracht in een grondbank. Die toezegging deed gedeputeerde Douwe Hoogland vorig jaar al.
'Met de grondbank en het krediet kan de provincie sneller inspelen op mogelijkheden die zich voordoen op de grondmarkt. Doordat de grondbank een overzicht biedt van alle provinciale gronden, kan er beter worden afgewogen waarvoor we gronden inzetten', geeft PvdA'er Hoogland aan.

'Op die manier kunnen we strategischer aankopen, verkopen en ruilen', vervolgt de gedeputeerde. 'Het op gang brengen van gebiedsprocessen helpt ons ook om verschillende functies op de goede plek te krijgen met een juiste gebruiker of beheerder. Dit jaar willen we de grondbank ook inzetten in samenwerking met andere partijen, om zo tot een overzicht van alle beschikbare en benodigde gronden te komen.'

Onteigening voor aanleg natuur

Het aangevulde grondbeleid maakt het verder mogelijk om in het uiterste geval onteigening toe te staan voor de aanleg van nieuwe natuur. Dit is een laatste redmiddel en wordt alleen ingezet als het gaat om de allerlaatste hectares in een groot aaneengesloten gebied, waar het succes van de natuurontwikkeling van afhangt, stelt Hoogland. 'Wij zullen er altijd naar blijven streven om op basis van minnelijkheid grond te verwerven.'

Provinciale Staten besluiten in april over de aanvullingen van het grondbeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer