Copa%2DCogeca+wil+Europese+brexitsteun+voor+boer
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Copa-Cogeca wil Europese brexitsteun voor boer

De agrarische sector moet aanspraak kunnen maken op het geld dat de Europese Commissie heeft gereserveerd voor het bedrijfsleven om de gevolgen van de brexit op te vangen. Copa-Cogeca, de koepel van Europese landbouworganisaties, heeft hierom gevraagd.

De Europese Commissie en de Britten onderhandelen over een handelsdeal voor na 31 december. Ongeacht de uitkomst, zal de brexit leiden tot verstoringen van de handel en een negatieve situatie voor de Europese landbouwsector, vreest Copa-Cogeca.

Omslachtige en onvermijdelijke procedures, zoals officiële controles van goederen, sanitaire en fytosanitaire keuringen, veterinaire certificaten en importtarieven zullen leiden tot meer vertragingen bij grenscontroles en hogere kosten voor Europese boeren en landbouwcoöperaties.


Nadelige gevolgen

De Europese Commissie heeft onlangs 5 miljard euro gereserveerd voor een nieuwe, speciale brexitaanpassingsreserve. Deze is bedoeld om onvoorziene en nadelige gevolgen van de brexit voor het bedrijfsleven op te vangen.

Copa-Cogeca heeft de Europese Commissie opgeroepen om de effecten van brexit op de Europese landbouwsector nauwlettend te volgen. Ook wil de koepel dat de commissie ervoor zorgt dat de agrarische sector substantieel profiteert van de brexit-aanpassingsreserve.

Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen, stelt Copa-Cogeca in een brief aan de commissie. Daarom willen de landbouworganisaties dat de EU zorgt voor een aanpassingsfinanciering voor de landbouwsector, buiten het GLB-budget. Ook vragen zij de commissie om het ontwikkelen en snel implementeren van ondersteunende maatregelen om negatieve effecten op te vangen.


Britten afhankelijk van EU

Groot-Brittannië is voor een groot deel van de voedselvoorziening aangewezen op import uit de EU. Premier Boris Johnson wil dat met het oog op de brexit meer spreiden. De Britten sluiten daarom handelsverdragen met landen buiten de EU.

Zo heeft het land met Oekraïne een overeenkomst gesloten. Ook met Japan zijn nieuwe handelsafspraken gemaakt. Met Canada, de Verenigde Staten en Australië wordt nog onderhandeld. De 27 EU-lidstaten exporteren voor meer dan 38 miljard euro aan agrovoedingsproducten naar het Verenigd Koninkrijk en importeren 16 miljard euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer