Britten+gaan+straks+meer+voedsel+in+Oekra%C3%AFne+inkopen
Nieuws
© Gov.uk via Twitter

Britten gaan straks meer voedsel in Oekraïne inkopen

Groot-Brittannië en Oekraïne hebben een strategische partnerschapsovereenkomst gesloten. De Britten verlagen na de definitieve brexit onder meer de invoerrechten op voedsel- en landbouwproducten uit het land.

De overeenkomst is gesloten op de tweede dag van het staatsbezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Groot-Brittannië en omvat afspraken over politieke en strategische samenwerking en vrijhandel. De Britse premier Boris Johnson verwelkomde uitbreiding van de handel met Oekraïne aan de vooravond van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

De Britse regering onderhandelt al maandenlang moeizaam met de Europese Unie (EU) over een handelsverdrag na de brexit. Als die besprekingen op niets uitlopen, gaan er tussen de EU en het Verengd Koninkrijk voor veel producten hogere handelstarieven gelden dan nu het geval is.


Met Oekraïne hebben de Britten nu een verlaging van de invoertarieven met 20 procent afgesproken. Op dit moment profiteren bedrijven uit het land nog van de voorwaarden die gelden volgens het associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne.


Na overgangsperiode

De nieuwe deal tussen het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne kan pas in werking treden na het aflopen van de overgangsperiode en het definitieve vertrek van de Britten uit de Europese handelszone. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door het Britse parlement.

Groot-Brittannië is voor een groot deel van de voedselvoorziening aangewezen op importen vanuit de EU. Johnson wil dat met het oog op de brexit meer spreiden. Met Japan zijn ook al nieuwe handelsafspraken gemaakt. Over die met Canada, de Verenigde Staten en Australië wordt nog onderhandeld.Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer