Copa%2DCogeca%3A+%27No%2Ddeal%2Dbrexit+vergroot+coronaklap%27
Nieuws
© Dirk Hol

Copa-Cogeca: 'No-deal-brexit vergroot coronaklap'

Een 'no-deal-brexit' betekent een dubbele klap voor boeren, agrovoedingsbedrijven en handelaren dit toch al worstelen met de economische gevolgen van de coronapandemie. Dat stelt Copa-Cogeca, de Europese koepel van landbouworganisaties waar ook LTO Nederland bij is aangesloten.

Copa-Cogeca roept op tot voortzetting en volledige uitvoering van het terugtrekkingsakkoord dat de Europese Unie en de Britten hebben gesloten en een snelle afronding van de huidige handelsbesprekingen.

De boerenkoepelorganisatie doet deze oproep op dit moment, omdat volgende week nieuwe onderhandelingen, de negende gespreksronde, op de agenda staan. De afgelopen weken zijn de onderhandelaars amper tot elkaar gekomen.


In de aanloop naar de nieuwe onderhandelingsronde vraagt Copa-Cogeca om al het mogelijke te doen om in te stemmen met een toekomstig handelsovereenkomst die bedrijven en banen ondersteunt.

Ook wijst de organisatie erop dat de handel met de Britten ter waarde van 58 miljard euro moet worden beschermd. De overeenkomst moet gericht zijn op het handhaven van een gelijk speelveld tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook op het beschermen van de integriteit van de interne markt, vindt de organisatie.


Voorspelbaarheid

De afgelopen twee jaar hebben exploitanten van Europese levensmiddelenbedrijven, lidstaten en anderen zich voorbereid om de schok van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op te vangen, meldt Copa-Cogeca. 'Maar waar bedrijven voorspelbaarheid nodig hebben, krijgen ze tot nu toe alleen onzekerheid, zonder duidelijkheid over hoe de export vanaf 1 januari 2021 zal worden behandeld.'

De overgangsperiode die de Britten en de EU hebben afgesproken, loopt aan het eind van dit jaar af. Copa-Cogeca ziet veel onzekerheden die een goede voorbereiding onmogelijk maken. Het is volgens de koepelorganisatie van groot belang dat exporteurs de Britse regelgeving op het gebied van plantgezondheid, diergezondheid, voedsel- en diervoedercontroles kennen, inclusief alle toekomstige vereisten die van invloed zijn op de EU-export.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer