Brit+krijgt+toch+chloorkip+op+het+menu
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Brit krijgt toch chloorkip op het menu

Britse dierenartsen, consumentenorganisaties en boerenorganisaties hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van het Lagerhuis om geen verbod op import van chloorkippen op te nemen in de nieuwe Britse landbouwwet.

Een amendement van het Hogerhuis om de invoer van 'inferieur buitenlands voedsel' te verbieden, werd door een meerderheid van de Conservatieven in het Lagerhuis weggestemd.

Dierenartsen in het VK betreuren deze 'zware klap voor het dierenwelzijn', door het toelaten van voedsel dat niet voldoet aan de huidige strengere (Europese) welzijns- en veiligheidsnormen van Britse landbouwproducten.


Groot-Brittannië onderhandelt momenteel met de Verenigde Staten, Australië en andere landen over handelsverdragen, omdat met ingang van komend jaar de Britten niet langer deel uitmaken van de Europese Unie. Ze onderhandelen weliswaar met de EU over een voortzetting van de huidige Brits-Europese import- en exportregels, maar de Britten willen af van een aantal EU-regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Daarom heeft premier Boris Johnson al eerder gezegd dat hij in zijn nieuwe handelsverdragen minder beperkende regels en voorwaarden wil opnemen. Dat in de Verenigde Staten geslacht pluimvee voorafgaand aan de export wordt schoongespoeld met chloorwater, vindt hij geen probleem.


Neerwaartse spiraal

Vooral consumentenorganisaties, de voedselindustrie en agrarische organisaties maken zich zorgen over de invoer van vlees en voedsel uit de Verenigde Staten en Zuid-Amerika van mindere kwaliteit, die veelal voor lagere prijzen in de winkelschappen zullen liggen. Gevreesd wordt voor een neerwaartse spiraal.

De beroepsvereniging voor veeartsen BVA heeft teleurgesteld en afwijzend gereageerd, nadat een cruciale clausule die de invoer van landbouwproducten en voedsel naar het VK verplicht om aan de binnenlandse normen te voldoen, in het Lagerhuis werd weggestemd als onderdeel van de goedkeuring van de landbouwwet. Het is de bedoeling die landbouwwet later dit jaar definitief vast te stellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer