Lycopeen+in+tomaten+goed+voor+gezondheid
Nieuws
© Han Reindsen

Lycopeen in tomaten goed voor gezondheid

Door het eten van tomaten is het gehalte aan lycopeen in het lichaam op peil te houden en dat is goed voor de gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Lycopeen is een van de bekendste stoffen in tomaten en er is al veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van deze voedingsstof. In het kader van het Topsectorproject De Waarde(n) van Groenten & Fruit heeft onderzoeker Hidde van Steenwijk de gezondheidseffecten van lycopeen bestudeerd.

Van Steenwijk keek daarbij naar het effect van lycopeen op ontstekingswaarden, omdat zulke waarden een negatieve invloed lijken te hebben op de ontwikkeling van welvaartsziekten als diabetes type II. Het onderzoek laat zien dat patiënten met hogere ontstekingswaarden (en diverse ziekten) ook lagere concentraties lycopeen in het bloed hebben.


Chronische ontsteking

Vermindering van circulerend lycopeen kan een van de eerste tekenen zijn van een chronische ontsteking. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat een verhoging van de concentratie lycopeen deze ontstekingen niet direct vermindert. Dat kan bijvoorbeeld wel door een aantal weken meer lycopeen te consumeren.

De resultaten van dit onderzoek laten daarmee zien dat het van belang is om al gezond te eten als je je gezond voelt, maar ook dat de combinatie van verschillende bioactieve stoffen van belang is voor de gezondheidseffecten van groenten en fruit. Omdat je met een product als tomaat veel lycopeen binnenkrijgt, lijkt het daarom gezonder om dit gehalte op peil te houden door tomaten te eten, dan een supplement met lycopeen te slikken.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer