Vergelingsziekte slaat om zich heen in West-Europa

In de meeste West-Europese landen ondervinden suikerbietentelers de gevolgen van infecties door vergelingsvirussen.

Vergelingsziekte+slaat+om+zich+heen+in+West%2DEuropa
© Haijo Dodde

Volgens bieteninstituut IRS is dit jaar de druk van vergelingsziekte zeer groot in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland en België zijn veel aantastingen te vinden van de betreffende virussen. Duitsland meldt vooral schade in het Rheinlandgebied. Voor Nederland gaat Cosun Beet Company dit najaar de mate van schade door de vergelingsvirussen inventariseren.

Vergelingsziekte, veroorzaakt door virussen in suikerbieten die worden overgebracht door vooral bladluizen, kan tot 50 procent opbrengstderving veroorzaken. Dat meldt bieteninstituut IRS. Er zijn globaal drie virussen die vergelingsziekte veroorzaken. De mate van schade hangt sterk af van het moment van infecteren. Bij late infecties is het schadepercentage veelal lager.


Vrijstelling voor zaadbehandeling

De grotere druk van vergelingsziekte is het gevolg van het verbod op de behandeling van zaaizaad met neonicotinoïden. Vanwege de huidige problemen met de verspreiding van de betreffende virussen heeft de Nederlandse bietensector bij landbouwminister Carola Schouten het verzoek neergelegd om vrijstelling voor de zaadbehandeling met neonics in Brussel aan te vragen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer