Milieuorganisaties: staat zal nieuwe stikstofprocedures weer verliezen

Milieuorganisaties zijn niet te spreken over het feit dat het kabinet het advies van de commissie-Remkes negeert om de stikstofuitstoot in tien jaar tijd met 50 procent te verlagen. Volgens Mobilisation for the Environment, Greenpeace en Milieudefensie zal de overheid nieuwe procedures hierdoor opnieuw verliezen.

Milieuorganisaties%3A+staat+zal+nieuwe+stikstofprocedures+weer+verliezen
© VidiPhoto

Het kabinet wil de stikstofuitstoot tot en met 2030 met 26 procent verlagen. 'De minister had geschiedenis kunnen schrijven door het roer drastisch om te gooien en op korte termijn in te zetten op een omslag naar een ecologische landbouw met veel minder dieren', stelt voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) in een persverklaring. Hij reageert mede namens Milieudefensie en Greenpeace Nederland op de wetsvoorstellen die minister Schouten vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

Die omslag is volgens deze milieuorganisaties noodzakelijk voor een gezonde natuur. 'De plannen van het kabinet blijven juridisch wankel en dragen onvoldoende bij aan de noodzakelijke omslag in de landbouw', aldus Vollenbroek.


De commissie-Remkes heeft volgens de MOB-voorzitter nadrukkelijk maar tevergeefs aangedrongen op een resultaatsverplichting van 50 procent minder uitstoot. 'Het wetsvoorstel komt neer op pappen en nathouden. Nieuwe gerechtelijke procedures zijn onvermijdelijk en die zal de staat dan weer verliezen.'

De milieuorganisaties ageren ook tegen het feit dat de stikstofuitstoot vanuit verkeer anders wordt beoordeeld dan vanuit andere bronnen. De organisaties wijzen erop dat de commissie-Hordijk dit onverdedigbaar noemde. Bij de neerslag van stikstof vanuit het verkeer wordt slechts rekening gehouden met een straal van 5 kilometer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer