LTO Melkveehouderij: 'Draagvlak bepaalt het succes'

Bestuurder Herman Bakhuis van de LTO-vakgroep Melkveehouderij vindt dat de overheid onevenredig zwaar inzet op opkoopregelingen om het stikstofprobleem op te lossen. Bronmaatregelen zijn volgens hem goedkoper, effectiever en geven veel meer rendement.

LTO+Melkveehouderij%3A+%27Draagvlak+bepaalt+het+succes%27
© Bert Kamp

De voermaatregel ging deze zomer van tafel. Maar wat komt er nu?

'Die maatregel was bedoeld om op de korte termijn de vergunningverlening weer op gang te helpen. Er was echt een politieke lobby voor nodig om die weer van tafel te krijgen. We moesten de politici ervan overtuigen dat deze tijdelijke maatregel grote gevolgen zou hebben voor de diergezondheid. Het zou ook na die vier maanden nog schadelijke gevolgen hebben.

'Binnenkort komt er wetgeving voor een structurele aanpak van het stikstofprobleem. Verder verwacht ik dat veel aanbevelingen van de commissie-Remkes in de formatie voor het nieuwe kabinet terechtkomen.'


De veehouderij moet flink aan de bak.

'Ja, maar je kunt niet verwachten dat de oplossingen alleen vanuit de veehouderij moeten komen. Alle sectoren en ook de overheid moeten bewegen. Draagvlak vanuit de sector bepaalt uiteindelijk het succes van de maatregelen. Je kunt beter hebben dat boeren gemotiveerd zijn. Wij geloven daarom meer in doelvoorschriften dan in middelvoorschriften. Elk bedrijf is anders. Doe een beroep op het vakmanschap. Dat motiveert veel meer.'

Voor de overheid is het belangrijker dat het bij de rechter standhoudt.
'Dat is deels een politieke keuze. Als overheid heb je de mogelijkheid om de systematiek aan te passen. Zorg er nou voor dat bronmaatregelen goed inrekenbaar worden. Daar bereik je veel meer mee en het kost minder geld. Opkoopregelingen kostten ontzettend veel geld, maar de stikstofwinst heb je niet snel gerealiseerd. Opkoopregelingen hebben een veel lager rendement.'


Waarom wordt daar dan zo op ingezet?

'De coalitie bestaat uit vier partijen waarin een partij het inkrimpen van de veestapel een belangrijk punt vindt. Daardoor komt dat denk ik zo sterk terug. Wij denken dat het veel slimmer is om gebruik te maken van innovaties om stikstof te beperken. Er komen heel veel nieuwe, slimme mogelijkheden beschikbaar. Maak de sector toekomstbestendig door daarin te investeren.'Wat is nu het belangrijkste knelpunt?

'Er moet snel een oplossing komen voor de PAS-melders. Dat hebben we benoemd in de brandbrief aan landbouwminister Schouten. Deze situatie staat overnames en bedrijfsontwikkeling in de weg. Financiers wachten af tot er duidelijkheid is. De minister heeft legalisering toegezegd, maar nu ligt het bij provincies.

'Daarnaast kosten heel veel stikstofmaatregelen geld. De overheid moet een financieel kader schetsen en hierop investeren. Het mag niet ten koste gaan van het verdienvermogen van bedrijven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer