Aardappelmarkt+vertoont+weinig+dynamiek
Nieuws
© DIRK HOL

Aardappelmarkt vertoont weinig dynamiek

Aardappelnoteringen voor zowel de actuele als de termijnmarkt laten weinig beweging zien in deze periode. De EEX noteert voor aardappelcontracten op levering in april 2021 deze week ongeveer 7,30 euro per 100 kilo.

Dat is een fractie hoger dan vorige week en wellicht heeft dat te maken met de droge oogstomstandigheden in enkele teeltgebieden in West-Europa. Verder valt opnieuw dat er maar heel beperkt interesse is voor termijnhandel.

Voor levering van fritesaardappelen in juni 2021 noteert EEX deze week 8,80 euro per 100 kilo. De noteringen voor aardappelen van oogst 2021 op levering in april 2022 variëren de laatste twee maanden tussen 13,50 en 14 euro per 100 kilo. Deze week staat de notering op 13,80 euro en ook voor deze contracten hebben kopers nauwelijks belangstelling.


Levering van overtonnen

PotatoNL noteerde deze week de fritesaardappelen voor grootschalige verwerking onveranderd op 2,75 tot 3,50 euro per 100 kilo. Volgens beursmakelaar De Vries & Westermann betreft de actuele handel vooral de levering van overtonnen die met contractaardappelen worden meegeleverd.

Voor exportaardappelen noteert PotatoNL 6 tot 8 euro per 100 kilo, ook net als vorige week. Uit de exportcijfers voor consumptieaardappelen van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) blijkt dat vooral West-Afrikaanse landen als Senegal, Ivoorkust en Mauritanië goed in de markt zijn bij de huidige prijzen. De export in Europa blijft achter ten opzichte van vorig jaar. Vooral België heeft minder belangstelling.


Verwerking op niveau acht jaar geleden

De laatste verwerkingscijfers van de Nederlandse aardappelindustrie laten zien dat in augustus ruim 278.000 ton aardappelen is verwerkt. De Vries & Westermann meldt dat dit 5 procent meer is dan in juni en 19 procent minder dan vorig jaar in augustus. Het verwerkingsvolume aan fritesaardappelen in Nederland van de afgelopen twaalf maanden is ongeveer vergelijkbaar met het niveau van het verwerkte jaarvolume van acht jaar geleden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer