Dichte stalvloer verlaagt ammoniakemissie met 35 procent

De dichte stalvloer MeadowFloor CL verlaagt de ammoniakemissie met 35 procent. Dat blijkt uit onderzoek naar dit vloertype op Dairy Campus.

Dichte+stalvloer+verlaagt+ammoniakemissie+met+35+procent
© Dairy Campus

De MeadowFloor CL is een dichte vloer voor melkveestallen, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten. De vloer beoogt diercomfort te combineren met een lage ammoniakemissie. In 2017 en 2018 is op Dairy Campus onderzoek verricht naar de werking hiervan.

Het onderzoek moest uitwijzen of de vloer de ammoniakemissie vermindert door de ruimte bovenin de mestput af te sluiten van de rest van de stal en via urinegoten snel urine van de vloer af te voeren naar de mestput of -opslag. De vloer wordt gereinigd door een mestschuif met vingers afgestemd op het oppervlakteprofiel van de vloer.
Methodologie

In het project werd de MeadowFloor CL geïnstalleerd in een proefafdeling van de Milieustal van Dairy Campus. Een identieke afdeling uitgerust met standaard betonnen roosters zonder mestschuif diende als referentie. Alle andere factoren, zoals binnenklimaat, aantal koeien, voer, melkproductie, ventilatie enzovoort werden identiek gehouden.

De afdelingen waren uitgerust met ligboxen, klimaatgescheiden en mechanisch geventileerd. Iedere afdeling bood plaats aan zestien koeien van het Holstein Friese ras. Tussen 16 mei 2017 en 9 februari 2018 zijn in totaal zes meetperiodes van elk vier opeenvolgende dagen uitgevoerd, verspreid over het kalenderjaar met intervallen van zes tot negen weken.


Resultaten en conclusies

De afdelingen waren zeer identiek, bleek uit metingen van de ventilatie en staltemperatuur en uit de resultaten van het ureumgehalte en de melkproductie. De concentratie en emissie van ammoniak bleken gemiddeld 35 procent lager in de proefafdeling met de MeadowFloor CL ten opzichte van de referentieafdeling met betonnen roosters .

Noodzakelijk voor het verkrijgen van een ??officiële emissiefactor voor de Rav-wetgeving zijn resultaten van een tweede case-controlbenadering. Of resultaten van emissiemetingen bij nog twee stallen met het betreffende huisvestingssysteem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer