5 vragen over staartbijten en de welzijnscoach

Producenten Organisatie Varkenshouderij zoekt erfbetreders of varkenshouders die naast hun dagelijkse werk opgeleid willen worden tot welzijnscoach. De welzijnscoach gaat samen met de varkenshouder de uitkomst van de welzijnscheck vertalen naar de praktijk van alle dag.

5+vragen+over+staartbijten+en+de+welzijnscoach
© Twan Wiermans

Waarom een coach?

De welzijnscheck is begin juli opgenomen in de IKB's en voor het einde van het jaar moeten varkenshouders deze per Uniek Bedrijfsnummer en per diercategorie invullen. Aan de hand daarvan kan een varkenshouder het risico op bijten in flanken, oren of staarten bij varkens beoordelen binnen het eigen bedrijf.

De welzijnscoach is de schakel tussen wetenschap en praktijk. De coach zorgt voor het praktisch toepassen van aanwezige kennis om het welzijn van varkens verder te verbeteren.


Wie kan de coach inschakelen?

Iedere varkenshouder kan een beroep doen op een welzijnscoach. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) ontwikkelde de check samen met wetenschappers, varkenshouders en erfbetreders. De organisatie ontving 50.000 euro uit het Barth Missetfonds om acht welzijnscoaches op te leiden en veertig varkenshouders te begeleiden.

Ten opzichte van het totaal aantal varkenshouderijbedrijven in Nederland is dat niet veel, maar de gedachte is dat het werk van de welzijnscoach als een olievlek gaat werken. Daarnaast is de POV op zoek naar extra financiering zodat de coaches na afloop van het project inzetbaar blijven. De organisatie verwacht dat de coaches een belangrijke rol gaan spelen bij welzijnsthema’s en positief sturen van gedrag.


Wat doet een welzijnscoach?

De welzijnscoach is het stel frisse ogen dat met meekijkt in de stal aan de hand van de welzijnscheck. Onder andere door het gebruik van een camera. Op basis van het totaalplaatje dat daar uit voortkomt, geeft de coach advies en bekijkt samen met de ondernemer welke stappen er op het bedrijf te maken zijn.


Vaak wordt welzijn gezien als iets dat geld kost, maar, geeft ook de POV aan, de praktijk van alle dag bewijst ook dat beter welzijn geld oplevert.


Per wanneer zijn coaches beschikbaar?

De verwachting is dat de coaches vanaf voorjaar 2021 beschikbaar zijn. Zij kunnen worden ingezet op basis van welzijnsvouchers die begin 2021 beschikbaar komen via de POV. Meer informatie daarover volgt later dit jaar.


Wat moet hun inzet opleveren?

De oorzaak van staart-, oor- en flankbijten is complex. Het wordt vaak vergeleken met de spreekwoordelijk emmer en de druppel die 'm doet overlopen. Bij staartbijten spelen altijd meerdere factoren en de welzijnscoach kan helpen bij het vinden van die ‘druppel’ en mogelijke oplossingen aandragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer