Duits verbod op doden eendagskuikens per 2022

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner heeft een wetsontwerp ingediend om het doden van kuikens per 2022 te beëindigen. Een verdere aanscherping volgt in 2024. Dan wordt ook het doden van embryo's na de zesde incubatiedag verboden.

Duits+verbod+op+doden+eendagskuikens+per+2022
© Nieuwe Oogst

Klöckner presenteerde deze week in Berlijn haar wetsontwerp om doden van eendagskuikens per 2022 te verbieden. Alternatieve methoden voor genderherkenning in eieren zijn eind dit jaar klaar voor de markt, motiveerde Klöckner haar wetsontwerp. 'Voorkomen moet worden dat bedrijven naar buurlanden uitwijken en wij hen met dit welzijnsprobleem opzadelen.'

Het Duitse ministerie van Landbouw heeft sinds 2018 8 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van technieken voor vroege geslachtsbepaling in het broedei. Twee methoden zijn volgens Klöckner eind 2021 klaar voor de praktijk: endocrinologisch (op basis van hormonen) en spectroscopisch (met licht). Andere alternatieven voor het doden van eendagskuikens noemt Klöckner het fokken van broedhanen en het gebruik van dubbeldoelkippen.


Aanscherping in 2024

Twee jaar na het verbod in 2022 wordt de wet uitgebreid en komt er ook een verbod op het doden van kipembryo's in het ei na de zesde incubatiedag. Op dit moment werken alle marktrijpe methoden voor geslachtsbepaling in het ei nog tussen de negende en veertiende incubatiedag.

Volgens het wetsontwerp voelen kippenembryo's echter al pijn op de zevende dag van de incubatie. Het Duitse ministerie van Landbouw beschrijft de bestaande procedures als overbruggingstechnologie. Om het geslacht in het ei op een nog vroeger tijdstip te kunnen bepalen, wordt verder onderzoek gedaan.


Duitsland pionier

Bij de presentatie van het wetsvoorstel benadrukt Klöckner dat dierenwelzijn zwaarder weegt dan economische belangen. Het doden van eendagskuikens noemt zij ethisch niet verantwoord. Klöckner is optimistisch dat het verbod een signaaleffect heeft voor andere landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer