Overlaadwagen+voorkomt+modder+op+de+weg
Nieuws
© William Hoogteyling

Overlaadwagen voorkomt modder op de weg

Er is de afgelopen twee weken in grote delen van het land veel neerslag gevallen. Inzet van overlaadwagens bij het rooien van suikerbieten is een goede manier om de weg schoon te houden van modder.

Het tarracijfer voor de oogst van suikerbieten steeg in de tweede week van de campagne van 6,9 procent naar 9 procent. Dit blijkt uit de kwaliteitscijfers van de bietenoogst die Cosun Beet Company wekelijks publiceert. De meeste tarra is bemonsterd van zwaardere percelen vanuit het zuidwesten van het land.

Als een deel van de afvoerroute tussen de rooier en de hoop via de openbare weg verloopt, kan deze behoorlijk worden vervuild door aanhangende grond afkomstig van de banden. Inzet van een overlaadwagen kan een goede manier zijn om dit te voorkomen. Door de bieten aan de rand het perceel over te laden in een kiepwagen, hoeven deze niet of nauwelijks het perceel op te gaan.


Luchtdruk banden

Bijkomend voordeel is dat er geen compromis nodig is voor de luchtdruk in de banden: banden van de overlaadwagen kunnen op lage druk, banden van de trekker en kiepwagen kunnen voor transport over de weg op hoge druk worden gezet. Dit komt het tegengaan van bodemverdichting ten goede.

Modder op de weg kan zorgen voor gladde wegen. De boer is verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen. Het is daarom nodig om te waarschuwen over de gladheid (modderborden), vervuiling van de weg te voorkomen (overlaadwagen) en de weg weer schoon te maken (vegen en/of met water). Cumela heeft hier een animatie over gemaakt.Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer