Flinke winststijging Südzucker

In de eerste helft van boekjaar 2020/2021 lag bij Südzucker de omzet van 3.349 miljoen euro op het niveau van vorig jaar. Dat was toen 3.314 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg flink van 74 miljoen euro naar 129 miljoen euro.

Flinke+winststijging+S%C3%BCdzucker
© Han Reindsen

In het suikersegment lag de omzet van 1.112 miljoen euro op het niveau van vorig jaar, toen 1.121 miljoen euro. De hogere inkomsten uit suiker stonden in contrast met de aanzienlijk lagere verkoopvolumes. De daling van de verkoop zijn onder meer het gevolg van de lagere suikerproductie in de campagne van 2019.

De positieve korte termijnimpulsen van hamsteraankopen in de detailhandel aan het begin van het boekjaar, werden naarmate het jaar vorderde overschaduwd door de lagere vraag vanuit de suikerverwerkende industrie. Dat als gevolg van de maatregelen om de coronapandemie in te dammen.


Prijsstijgingen

Zoals Südzucker verwachtte, werd het bedrijfsverlies aanzienlijk teruggebracht van min 93 miljoen euro vorig jaar naar min 56 miljoen euro dit jaar. De verbetering is grotendeels te danken aan de hogere suikeropbrengsten als gevolg van de prijsstijgingen sinds het begin van verkoopseizoen 2019/20. Deze compenseren het lagere verkoopvolume en de gestegen productiekosten.

Voor het hele boekjaar 2020/2021 verwacht Südzucker een omzet van 6,9 tot 7,2 miljard euro, dat was vorig jaar 6,7 miljard euro. In het suikersegment wordt een lichte omzetstijging verwacht en een bedrijfsresultaat in de bandbreedte van min 100 tot min 50 miljoen euro. In totaal denkt Südzucker uit te komen op een resultaat van 300 tot 400 miljoen euro, dat was vorig jaar 116 miljoen euro.


Suikerfabrieken

Bij Südzucker daalde na de sluiting van vier suikerfabrieken het bietenareaal in 2020 met 12 procent. Van 391.000 hectare vorig jaar naar 344.000 hectare dit jaar. Droogte, vooral in het voorjaar, maar ook regionaal in de zomer, evenals een sterke virusbesmetting in Frankrijk, België en delen van Duitsland leiden tot een algeheel iets onder het gemiddelde verwachte rendement van Südzucker.

De campagne begon dit jaar op 4 september bij Südzucker Polska. De meeste andere Südzucker-fabrieken zijn van half september tot begin oktober begonnen met het verwerken van bieten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer