Sierteelt+maakt+inhaalslag+in+zomer
Nieuws
© Thierry Schut

Sierteelt maakt inhaalslag in zomer

De sierteelt heeft een inhaalslag gemaakt in de zomermaanden. Dat meldt Wageningen University & Research.

De zomerperiode is traditioneel een slappe periode voor de bloemenhandel, maar door de coronacrisis heeft de sierteelt dit jaar met bijzondere omstandigheden te maken. De markt kenmerkte zich door schaarste met hoge prijzen en een hogere omzet op de veilingen.

Volgens Wageningen University & Research is de snijbloemenomzet nog niet terug op het niveau van vorig jaar, maar is in de zomer de achterstand ten opzichte van 2019 voor een deel ingelopen. De omzet van bloemenveiling Royal FloraHolland ligt tot en met augustus 8 procent achter op vorig jaar. Tot en met mei was dat nog 19 procent.


Bij potplanten zette het herstel van de markt ook door. 'Vanaf mei ontstond, mede door de aangetrokken vraag, een aanbodtekort. In juni lag de verkoop van de meeste producten hoger, waardoor in combinatie met nog steeds hoge prijzen, de omzet voor deze maand 51 procent hoger uitkwam dan in 2019', schrijft Wageningen University & Research. In juli was de verkoopplus bij potplanten 26 procent. Deze lijn werd in beperkte mate doorgetrokken in augustus. Hierdoor liep de omzet tot en met augustus nog maar 2 procent achter ten opzichte van 2019.


Plus bij planten

De veilingomzet van tuinplanten was in de afgelopen maanden fors hoger dan in de overeenkomstige periode van 2019. De afzet is in zijn totaliteit 11 procent hoger dan in het afgelopen jaar. 'Consumenten in West-Europa brengen door corona meer tijd door in hun tuin en geven ook meer uit aan planten', stellen de onderzoekers van Wageningen University & Research vast.

De Nederlandse bloemenexport vertoonde in juni en juli een hausse, maar stabiliseerde in augustus. De uitvoer van bloemen loopt in de eerste acht maanden van dit jaar 9 procent achter bij vorig jaar. Die van pot- en tuinplanten ligt nagenoeg op hetzelfde niveau als in 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer