Vertrekkers+DOC+hebben+recht+op+transactiesom
Nieuws
© Johan Wissink

Vertrekkers DOC hebben recht op transactiesom

De 63 melkveehouders die naar de rechter zijn gestapt, hebben alsnog recht op een transactiesom van DOC Kaas. Ook de inhouding van 1 cent op het melkgeld van december 2016 moet worden terugbetaald, zo heeft de rechtbank van Assen woensdag bepaald. DOC gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

De rechtszaak, waarvan DOC ook de proceskosten moet betalen, was aangespannen door deze melkveehouders. Zij vinden dat ze recht hebben op hun deel van de transactiesom die werd uitbetaald omdat DOC fuseerde met het Duitse DMK. In het kader van die fusie werd 20 miljoen euro over de leden verdeeld.

Ook vindt een aantal van deze melkveehouders het niet terecht dat ze in december 2016, de laatste maand van hun lidmaatschap, 1 cent per kilo werden gekort op het melkgeld van die maand. De rechter is het met deze boeren eens.


Wel oordeelt de rechter dat DOC de uittredingsvergoeding van 4 procent terecht heeft geclaimd bij de vertrekkers.

Eerder, in een kort geding in april 2017, werd DOC nog in het gelijk gesteld. Bestuursvoorzitter Arjan Schimmel: 'Wij vinden dat wij onze leden wel degelijk tijdig en correct hebben geïnformeerd over de uitgangspunten en voorwaarden voor de uitkering van de transactiesom en gaan derhalve in hoger beroep. We hebben voldoende argumenten en bewijzen om het gerechtshof in hoger beroep te kunnen overtuigen van een herziening van dit vonnis.'


Coöperatieve principes

Bovendien is dit een uitspraak die haaks staat op de coöperatieve principes van DOC, stelt Schimmel. Volgens hem zijn de leden voorafgaand aan het fusiebesluit op 22 mei 2015 op meerdere manieren geïnformeerd over de uitkering van de transactiesom. Dit ging onder meer naar rato van de hoeveelheid geleverde melk en het bedrag werd over de blijvende leden verdeeld.

Voor Dinant te Biesebeek, advocaat van de vertrekkers, komt het vonnis van Assen niet als een verrassing. 'In een tussenvonnis werd al bepaald dat de vertrekkers hier recht op hebben.'


Incassokosten

Een eis van de boeren om ook de buitengerechtelijke incassokosten vergoed te krijgen, is ingetrokken. 'Daarbij ging het om een relatief klein bedrag, het zou zomaar een half jaar kunnen duren om hierover een uitspraak te krijgen', aldus Te Biesebeek.

De advocaat stelt dat het vonnis uitvoerbaar is bij voorraad. 'Een hoger beroep heeft geen schorsende werking. Het bedrag van grofweg 1,7 miljoen euro plus de rentevergoeding van 8 procent per jaar worden binnenkort bij DOC opgeëist.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer