DOC+mag+fusiebonus+vertrekker+niet+inhouden
Nieuws
© Peter Smit

DOC mag fusiebonus vertrekker niet inhouden

DOC Kaas mag bij vertrekkende melkveehouders de fusiebonus niet inhouden, omdat deze inhouding tijdens de fusiebesprekingen niet is gemeld. Dat oordeelde de rechtbank van Assen in een beslissend tussenvonnis in het proces van 63 melkveehouders tegen DOC. Maar volgens een DOC-woordvoerder is de rechtszaak nog geen gelopen race.

De melkveehouders hadden het lidmaatschap bij DOC Kaas beëindigd en werden toen geconfronteerd met een inhouding van 0,01 euro op het melkgeld en de inhouding van de fusiebonus. In een eerder tussenvonnis werd de inhouding van de cent op het melkgeld al door de rechter tenietgedaan.

Bij het tussenvonnis van 2 september 2020 geldt dit ook voor de fusiebonus. Toen de leden stemden over de fusie, was de voorwaarde dat ze drie jaar melk moesten blijven leveren om in aanmerking te komen voor de bonus niet bekend. Deze voorwaarde werd later pas vastgesteld. De rechtbank oordeelt daarom dat de melkveehouders recht hebben op de transactiesom, ook in het geval zij het lidmaatschap voor 2019 hebben beëindigd.

Volgens een woordvoerder van DOC gaat het hier om een tussenvonnis. 'We zijn eerder in een kort geding in het gelijk gesteld. Voorafgaand aan de fusie zijn de voorwaarden voor de fusiebonus gecommuniceerd. Daarin kwam onder meer naar voren dat deze bonus enkel wordt uitgekeerd aan blijvende leden. Deze ex-leden betwisten dat. '


DOC Kaas fuseerde in 2016 met het Duitse DMK. Daarbij zijn alle aandelen van DOC Kaas overgedragen. Daarmee kreeg de onderneming niet alleen zeggenschap in DMK, ook had de Duitse zuivelverwerker hier 20 miljoen euro voor over. De leden kregen een aandeel in die transactiesom uitbetaald in de vorm van een fusiebonus.


Gevolgen

Volgens Dinant te Biesebeek van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle heeft deze uitspraak gevolgen voor voormalige leden die in december 2016 met 0,01 euro op de melkprijs zijn gekort en vertrekkers die geen uitkering van de fusiebonus hebben gehad. Ook heeft de uitspraak volgens de advocaat mogelijk gevolgen voor melkveehouders die vanwege de bonus hun lidmaatschap hebben uitgediend tot 2019.

Deze melkveehouders zouden in de ogen van Te Biesebeek wellicht eerder hun lidmaatschap hebben beëindigd en zijn overgestapt naar een andere zuivelverwerker, als ze dan nog recht zouden hebben op de fusiebonus. Door te wachten met de overstap zijn ze inkomsten misgelopen. De advocaat vindt het verdedigbaar dat ze door deze 'onrechtmatige en min of meer gedwongen' binding aan DOC inkomsten hebben gederfd.


Nieuwe procedure

Volgens Te Biesebeek kunnen enkel de 63 melkveehouders die aan de procedure deelnemen rechten aan deze uitspraak ontlenen. Andere melkveehouders kunnen met verwijzing naar deze uitspraak een nieuwe procedure starten. Zij kunnen zich bij Te Biesebeek melden.

Een woordvoerder van DOC Kaas meldt dat dit tussenvonnis nog niet het eindvonnis is. Mocht dat wel gaan gebeuren, dan sluit de woordvoerder een hoger beroep zeker niet uit. 'De procedure loopt nog en zal een vervolg krijgen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer