Petitie voor behoud biologische boomkwekerij

De biologische boomkwekerij Schout Planten in het Brabantse Waalre gaat noodgedwongen inkrimpen. Al sinds 2009 rekent eigenaar Arnold Schout op toestemming van de gemeente om een werktuigenloods neer te zetten, maar hij heeft nog altijd geen groen licht gekregen. Een vrijwilliger en dorpsgenoot is een petitie gestart.

Petitie+voor+behoud+biologische+boomkwekerij
© Marieke Verbiesen

Na ruim vijf dagen was de petitie al 188 keer ondertekend. Het gaat om adoptieboomfamilies, vrijwilligers, dorpsgenoten, klanten en zij die duurzame landbouw ondersteunen. Hun oproep aan de gemeente is duidelijk: verleen een vergunning voor een werktuigenloods om te voorkomen dat een waardevolle proeftuin en een voorbeeld voor duurzame landbouw verloren gaat.

Schout rekende al jaren op de loods. 'Nu dat er nog steeds niet in zit, blijven we te afhankelijk van weer en wind. We missen ruimte voor materiaalopslag, een werktuigenstalling en een schuilplaats. De omstandigheden zijn verre van ideaal.'


Amendement

De biologische boomkweker laat een amendement uit 2009 zien. Daarin geeft de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders opdracht een loods te bestemmen op het 7.800 vierkante meter grote biologisch gecertificeerde terrein van de kwekerij. Dat is nog steeds niet gebeurd. Met de petitie willen de ondertekenaars de gemeente wijzen op hun belofte. Schout is blij met de steun.

Schout Planten is een voorbeeld voor gangbare boomkwekers

Vivian Rooijakkers-Van Gaal, initiatiefnemer van de petitie

'Er is veel onbegrip dat een kleine boomkwekerij met een schat aan ervaring en kennis van biologische boomteelt het onmogelijk wordt gemaakt deze activiteit voort te zetten', aldus Vivian Rooijakkers-Van Gaal, initiatiefnemer van de petitie. 'En dat terwijl de overheid oproept tot verdergaande verduurzaming van de landbouw. Arnold is een voorbeeld voor gangbare boomkwekers.'


Adoptiebomen

Vorige week ontvingen de klanten, die elk jaar een kerstboom adopteren, een brief dat Schout Planten na lang wikken en wegen het moeilijke besluit heeft genomen om de bedrijfsactiviteiten in te krimpen om deze beter werkbaar te maken.

'Concreet betekent dit dat we wel kerstbomen verkopen, ook de adoptiemogelijkheid bieden, maar bomen niet meer bezorgen en ophalen', licht de boomkweker toe. 'Hiermee hopen we zoveel mogelijk klanten te blijven bereiken en het hergebruik van kerstbomen nog te stimuleren.'


Dertig soorten

Op het terrein staan zo'n dertig verschillende soorten bomen in kleine aantallen. 'Het zou jammer zijn als het biologisch gecertificeerde terrein weer gangbare landbouwgrond wordt', zegt Schout.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer