Abab%3A+seizoen+goed+verlopen+voor+boomkwekerijsector
Nieuws
© Han Reindsen

Abab: seizoen goed verlopen voor boomkwekerijsector

Het vorige seizoen van de boomkwekerijsector is ondanks de coronacrisis goed verlopen. Dit meldt Abab Accountants en Adviseurs.

Voor de visueel aantrekkelijke teelten die in de maanden maart en april op de markt kwamen, gold dit niet. De sector is voor het komende seizoen weer positief, aldus Abab.

Het vorige seizoen is voor de meeste gewassen goed tot zeer goed geweest. Visueel aantrekkelijke planten die niet afhankelijk waren van de late voorjaarsperiode en de zomerperiode, kenden een goede afzet. Er was voor het derde jaar op rij minder vraag naar producten die in het late voorjaar op de markt kwamen, zoals hortensia en lavendel.


Vollegrondsteelten

Afgelopen seizoen is uiteindelijk ook voor de vollegrondsteelten goed verlopen. De leveringen zijn tot diep in augustus doorgegaan. Het lijkt erop dat er voor het komende seizoen voldoende planten van diverse soorten aanwezig zijn. Ook het areaal is wat gegroeid, net als in Oost-Europese landen. In sommige markten treedt wat prijsdruk op.

De afzet van laanbomen is goed, zo ook de verwachting voor dit seizoen. De meeste kwekers hebben hun prijzen met 5 à 10 procent verhoogd, zowel bij de spillen als bij de grote maten. De vraag naar spillen is zeer hoog. De meeste maten zijn uitverkocht en er is een tekort in de zwaardere maten. De maten 10-12-14-16 zijn goed van prijs.

De vruchtbomen lopen moeizaam door de mindere financiële situatie bij de fruitkwekers. De verwachting is dat dit voorlopig zo blijft.


Vaste planten

De verkoop van vaste planten is goed geweest ondanks de coronacrisis. Ook is er meer vraag naar grassen en prairieplanten. Gezamenlijk adverteren heeft meer vraag gecreëerd, stelt Abab.

Het afgelopen seizoen is voor rozen beter geweest dan voorgaande jaren. 'Goedkope rozen uit het Oostblok en China leggen nog wel wat druk op deze sector. Er is bijna alleen met licentierozen en een goede marketing iets te verdienen', meldt Abab.

Het vorige seizoen van de bos- en haagplantsoen is de hele winter doorgelopen. Veel was al uitverkocht, voordat het coronavirus echt toesloeg. De grote handelskwekers zagen wel omzet wegvallen, voornamelijk doordat er minder vraag uit Oost-Europese landen was.


Waardering voor groen

De boomteelt merkt de gevolgen van de coronacrisis. Wel is er vanuit de maatschappij meer waardering voor groen. Bedrijven op de consumentenmarkt worden beperkt getroffen. De bedrijven op de institutionele markt ondervinden meer hinder, voornamelijk in de volgende seizoenen.

De verwachting is dat door de brexit leveringen van planten in Groot-Brittannië minimaal twee dagen worden vertraagd. Ook zal er wat vraag uit Groot-Brittannië wegvallen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer