Nieuwe winkel met alles van het varken

In het centrum van het Brabantse Veghel zit sinds een week de winkel Oijnk die alleen maar producten verkoopt waarin onderdelen van het varken zitten. Dat zijn er veel meer dan je in eerste instantie zou denken.

'Kijk in deze shampoo zit stearine van het vet van het varken. Dat zorgt voor een mooie glans' zegt Miriam Berkvens vol trots. 'En in deze kaars zit ook stearine, maar dat is om het walmen tegen te gaan.'

Varkenshouders Marcel en Miriam Berkvens uit Mariahout willen op deze manier laten zien dat het varken veelzijdig is. 'Nu kunnen we laten zien dat een varken een kringloopdier is. Wat het varken van tevoren al eet en wat je er na de slacht nog allemaal van kan maken. Het assortiment van de winkel omvat 150 tot 200 producten die allemaal iets met het varken te maken hebben.


Gepofte zwoerd

'Deze vind ik leuk', vertelt Berkvens, terwijl ze een pakje chocolade van de toonbank pakt. 'In de melkchocolade zit gepofte zwoerd en in de pure chocolade zit gedroogde bacon', licht ze toe.

'Het is moeilijk om helemaal vegetarisch of veganistisch te zijn. Je gebruikt bijna altijd wel iets waar iets van het varken in zit', weet Berkvens. 'Denk daarbij ook aan koffiekopjes, borstels, sigaretten en snoep.'


Anders dan varkensbedrijf

De varkenshouders komen er nu achter dat een winkel wel anders is dan een varkensbedrijf. 'We hebben altijd samengewerkt. En nu is hij alleen daar en ik alleen hier. Dus op een gegeven moment willen we ook graag iets samen.'

Spijt van de winkel hebben de ondernemers niet. 'Nee, dat zou wel erg zijn na een week.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer