Kasdek+met+fiberglass+biedt+betere+bescherming+tegen+storm
Interview
© Piet Bom Innovations

Kasdek met fiberglass biedt betere bescherming tegen storm

Piet Bom Innovations presenteerde vorig jaar juni op de tuinbouwtechnologiebeurs GreenTech 2019 in Amsterdam een kasdek waarin de aluminium goot, roede en nok zijn vervangen door fiberglass, een met glasvezel versterkte kunststof. Volgens woordvoerder René van Winden biedt dit een betere bescherming tegen rukwinden.

Wat veroorzaakt die betere bescherming?

'De uitzettingscoëfficiënt van fiberglass is vrijwel gelijk aan die van glas. En het heeft nog andere voordelen: het voorkomt condensvorming in de kas en bij de productie komt 80 procent minder CO2 vrij dan bij die van aluminium.'

Opschalen zal kassen met goten, roedes en nokken van fiberglass in de toekomst betaalbaar maken voor Nederlandse glastuinders

René van Winden, woordvoerder Piet Bom Innovations

Waar kunnen we een kas met fiberglass bekijken?

'Een praktijkvoorbeeld hebben we helaas nog niet, omdat glastuinders tegen de nu nog bestaande meerprijs aanhikken. We zitten om tafel met een partij in China, die op termijn mogelijk een prototype wil bouwen. Vanwege de coronacrisis ligt dat voorlopig even stil en dat geeft ons de kans om ons ontwerp verder door te ontwikkelen.'


Wordt zo'n kas in de toekomst betaalbaar voor Nederlandse glastuinders?

'Alles hangt af van schaalvoordelen. Vroeger hadden alle kassen stalen goten, totdat Piet Bom, de oprichter van ons bedrijf, veertig jaar geleden met een prototype kas van aluminium kwam. Dat was bij de introductie ook veel duurder dan staal, maar je zult nu in Nederland geen nieuwe kas meer vinden met stalen goten; die zijn allemaal van aluminium gemaakt. Daarbij zijn twee aspecten belangrijk: de materiaal- en de montagekosten. Beide worden lager als je op gaat schalen.'

Wanneer verwacht u de eerste Nederlandse kassen met fiberglass?

'Het zou mooi zijn als de Nederlandse kassenbouwbranche zijn nek uit durft te steken. Het vergt nu een investering, maar kassen met fiberglass zijn bestand tegen natuurverschijnselen als storm en aardbevingen. Bovendien geeft fiberglass geen koudebrug zoals aluminium, zodat tuinders hun gasverbruik terug kunnen brengen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer