China krijgt vier World Horti Centers

Vier op Nederlandse leest geschoeide World Horti Centers verrijzen in China. Stichting Greenport Food & Flower Xperience, een van de initiatiefnemers van World Horti Center in Naaldwijk, en TUS-Holdings in Beijing zijn dit overeengekomen.

China+krijgt+vier+World+Horti+Centers
© IPM

Tussen China en de Nederlandse glastuinbouw is al jarenlang een uitwisseling op het gebied van kennis en hightechinnovaties, zegt projectdirecteur Mark Zwinkels. Deze samenwerking wordt de komende jaren geïntensiveerd door de ontwikkeling van de vier kennis- en innovatiecentra.

De betrokken partijen gaan vanaf juni op zoek naar de meest geschikte locaties voor de centra en het plan is om de kennis- en innovatiecentra in de komende jaren verder te ontwikkelen. De vier centra komen nabij grote Chinese steden en wellicht in het zuiden van de provincie Yunnan, zegt Zwinkels.

Koppeling

Bij de realisering zal onder meer worden samengewerkt met de Dutch Greenhouse Delta. Dat is de stichting die zich bezighoudt met het opzetten van grote glastuinbouwgebieden in onder ander China. De stichting heeft in het Aziatische land zeven projecten lopen en de kans bestaat dat er een koppeling tussen een van deze projecten en een Chinees World Horti Center komt, meldt Zwinkels.

Bij het World Horti Center in Nederland zijn zo'n 120 in de glastuinbouw actieve bedrijven aangesloten. Uit een inventarisatie onder deze ondernemingen blijkt dat die veel waarde hechten aan de ontwikkeling van de glastuinbouw in China. 'China is het focusland nummer 1', legt de directeur uit.

Expertise

'Met de te ontwikkelen World Horti Centers in China willen we een brug slaan tussen de Nederlandse glastuinbouw en de omvangrijke expertise die China op het gebied van technologie en het marktpotentieel heeft', zegt Zwinkels. Een internationaal netwerk van horti centers staat al langer op het verlanglijstje van hem.

Voor de totstandkoming van de vier centra bestaat geen tijdspad. 'Het belangrijkste is goede locaties vinden en dat vergt tijd. Snel bouwen kunnen ze wel in China', weet de directeur TUS-Holdings heeft haar oorsprong bij de Tsinghua University in Beijing. Het bedrijf groeide de afgelopen twintig jaar uit tot een van de grootste ontwikkelaars en exploitanten van kennis- en technologieparken in China.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer