Laatste+dekruit+gaat+op+Daglichtkas
Nieuws
© Technokas

Laatste dekruit gaat op Daglichtkas

De laatste dekruit is eind vorige week geplaatst in de nieuwe Daglichtkas van Ter Laak Orchids in Wateringen.

Met het plaatsen van de laatste ruit rondde eigenaar Eduard ter Laak officieel de bouw van de hoofdconstructie van de speciale kas af. In de komende maanden worden installaties en voorzieningen in de kas aangebracht, zodat in het voorjaar de eerste planten erin kunnen.

Ongeveer bij een vijfde van de kas is de nok 13,5 meter hoog, waar Ter Laak op een oppervlak van zo'n 9.600 vierkante meter een tweede teeltlaag aanbrengt. De rest van de kas, ongeveer 4 hectare groot, heeft een lagere nokhoogte van ruim 10 meter.

6.500 ruiten

De Daglichtkas bevat 6.500 ruiten die een fresnellens hebben. Deze speciaal ontwikkelde ruiten van 2,60 bij 1,50 meter wekken vanaf halverwege april ongeveer 130 kubieke meter aardgasequivalenten per lensruit op aan zonnewarmte, zegt directeur Maurice Hartman van Technokas, het bedrijf dat de kas bouwt. Naar verwachting produceert de Daglichtkas jaarlijks 7.500 megawattuur aan zonnewarmte via de lenzen. Hiermee gaat Ter Laak zijn kassen verwarmen.

De kas gebruikt daarnaast ook minder gas door het gebruik van isolatieglas in het dek. Hierdoor verbruikt de nieuwe kas ongeveer 25 procent minder gas dan andere moderne kassen. De bouw was mede mogelijk dankzij financiële steun van de Topsector Energie en subsidie van het ministerie van Economische Zaken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer