Elf landbouwministers willen realistische ambities in GLB

Elf Midden- en Oost-Europese landen in de Europese Unie pleiten voor een 'realistische en haalbaar' ambitieniveau voor de Europese Green Deal-klimaatdoelen en de boer-tot-bordstrategie. De oproep komt in aanloop naar een overleg volgende week van de Europese landbouwministers over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Elf+landbouwministers+willen+realistische+ambities+in+GLB
© Peter Smit

Met de Green Deal en de boer-tot-bordstrategie wil de Europese Commissie nieuwe milieumaatregelen in de landbouw introduceren, zoals een verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en uitbreiding van het areaal voor biologische landbouw. Eerder waarschuwden enkele landbouwministers en Europese boerenbonden al dat Brussel te veel en te snel wil.

De oproep van de elf landbouwministers verschijnt enkele dagen voordat komende week in Brussel belangrijke besprekingen en besluiten staan ingepland, zowel over de Green Deal en de boer-tot-bordstrategie als over herziening van het GLB.


Het nieuwe front wordt gevormd door de vier Visegrád-landen (Hongarije, Polen, Slowakije, Tsjechië), samen met Bulgarije, Kroatië, Estland, Letland, Litouwen, Slovenië en Roemenië. De landbouwministers uit die landen hebben vorige week tijdens het internationale agrarische evenement Polagra Fair in het Poolse Poznan een gezamenlijke verklaring ondertekend. Die intergouvernementele bijeenkomst richtte zich vooral op de planning van de volgende fase van het GLB.


Doelstellingen noodzakelijk

De elf ministers benadrukken dat de doelstellingen van de Green Deal, de boer-tot-bordstrategie en de biodiversiteitsstrategie noodzakelijk zijn, maar dat het ambitieniveau van deze strategieën realistisch en haalbaar moet zijn. Ze willen ook het GLB daarop aanpassen om de financiële risico's van de EU-landen te verkleinen.

De Poolse minister wees erop dat de ministers erkennen dat een verschuiving naar een duurzame landbouweconomie nodig is, maar dat dat ook moet passen binnen de financieringssystematiek van het GLB.

Specifieke kenmerken

De elf ministers benadrukten dat elk land zijn eigen specifieke agrarische kenmerken heeft, zoals de grootte van boerderijen, klimatologische omstandigheden en soorten gewassen, en dat daarom meer rekening moet worden gehouden met nationale en regionale omstandigheden bij het kiezen van milieumaatregelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer