Middelenfabrikanten+steunen+boer%2Dtot%2Dbordstrategie
Nieuws
© Han Reindsen

Middelenfabrikanten steunen boer-tot-bordstrategie

De Europese gewasbeschermingsindustrie investeert de komende tien jaar 10 miljard euro in innovatie, precisielandbouw en digitale technologieën waarmee ze de boer-tot-bordstrategie ondersteunt.

Verder steken de Europese middelenfabrikanten 4 miljard euro in de ontwikkeling van nieuwe biopesticiden. Om de innovaties daadwerkelijk voor boeren en tuinders beschikbaar te krijgen, is steun vanuit wet- en regelgeving een voorwaarde, zegt directeur Géraldine Kutas van de European Crop Protection Association (ECPA).

Volgens de directeur willen middelenfabrikanten serieus bijdragen aan het welslagen van de Brusselse Green Deal, waarvan de boer-tot-bordstrategie onderdeel is. Als bijdrage aan de circulaire economie streeft de industrie ernaar om 75 procent van de lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen in te zamelen.


Emissies terugdringen

Het verder terugdringen van emissies naar het milieu is een andere ambitie van de ECPA. Hiervoor gaat de Europese gewasbeschermingsindustrie de kennis over geïntegreerde gewasbescherming bij boeren en tuinders verhogen.


Kutas zegt dat deze doelen een uitdaging zijn voor de gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten, maar dat de ECPA vastbesloten is ze waar te maken. De directeur roept de Europese Commissie op om duurzame landbouw met passende regelgeving te ondersteunen, zodat innovaties boeren en tuinders ook kunnen bereiken. De ECPA zegt de komende tien jaar de vooruitgang in de branche te volgen en regelmatig hierover te rapporteren.


Toekomstvisie Nefyto

De Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto) ziet de nieuwe ambities van ECPA als belangrijke ondersteuning voor het uitvoeringsprogramma van de Toekomstvisie gewasbescherming 2030, waaraan de organisatie nu de laatste hand legt.

De boer-tot-bordstrategie is onderdeel van de Europese Green Deal waarmee de Europese Commissie de economie wil vergroenen en klimaatverandering wil aanpakken. De commissie wil daarmee een wereldstandaard voor duurzame voedselproductie neerzetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer