Beslissende+weken+voor+Europees+landbouwbeleid
Nieuws
© Pixabay

Beslissende weken voor Europees landbouwbeleid

De besluitvorming over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode na 2023 zit in een beslissende fase. In de komende weken worden in Brussel knopen doorgehakt over ingrijpende hervormingen.

Een van de hervormingen in het nieuwe GLB is de toevoeging van extra vergroeningseisen aan de hectarepremie. Die wordt betaald uit de eerste pijler van het GLB-budget. Maar daarvan kunnen lidstaten straks een deel overhevelen naar de tweede, voor de financiering van de nieuwe ecoregelingen. Dat zijn beloningen voor het leveren van bovenwettelijke diensten op het gebied van klimaat, natuur en milieudoelen.

Het Europees Parlement (EP) wil maximaal 15 procent van het budget voor de hectarepremie overhevelen naar de ecoregelingen. De Europese Raad van landbouwministers denkt aan 42 procent. Voordat de onderhandelingen daarover tussen het EP en de landbouwraad kunnen starten, moeten die partijen het eerst afzonderlijk eens worden.


Gezamenlijk standpunt

De landbouwministers komen op 19 en 20 oktober bij elkaar. De verwachting in Brussel is dat zij dan met een gezamenlijk standpunt komen.

De hervormingen werden in 2018 aangekondigd door toenmalig landbouwcommissaris Phil Hogan. Door de onzekerheden over de brexit, de langdurige discussie over het EU-budget en de coronacrisis liep de besluitvorming veel vertraging op. Tussendoor kwamen de Europese verkiezingen die in het EP een verschuiving naar links opleverden. De fracties in het nieuwe parlement willen ook eigen accenten zetten in het GLB.

Op de Europese debatten en onderhandelingen over het nieuwe GLB staat veel druk. De ingangsdatum is al met twee jaar uitgesteld tot 1 januari 2023. Die extra tijd hebben de lidstaten nodig om hun eigen nationale plannen op te stellen. Nieuw uitstel kan de EU zich niet meer veroorloven.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer