PVV+wil+opheldering+verlaging+hectarepremie
Nieuws
© Dirk Hol

PVV wil opheldering verlaging hectarepremie

De Europese hectarepremies gaan voor Nederlandse boeren omlaag. De PVV wil van landbouwminister Carola Schouten weten wat ze tijdens de Europese Landbouw- en visserijraad heeft gedaan om dat te voorkomen. Het geld voor die premie komt uit het Europees Gemeenschappelijke Landbouwbeleid.

PVV-Kamerlid Barry Madlener heeft hier Kamervragen over gesteld. Madlener verwijst bij de Kamervragen naar de column 'Platteland als wisselgeld' van LTO-lobbyist Iris Bouwers die onlangs is verschenen in Nieuwe Oogst.


Hierin stelt Bouwers dat Nederland tijdens een Europese top weliswaar een hogere korting op de EU-afdracht heeft afgedwongen, maar ook moet toezien dat de hectarebetalingen aan Nederlandse boeren zijn gedaald, terwijl die voor andere landen zijn gestegen.

Externe convergentie

Madlener stelt dat de minister eerder nog heeft gezegd een tegenstander te zijn van het gelijktrekken van de hectarepremie in Europa. De kosten voor Nederlandse boeren zijn immers hoger dan die in bijvoorbeeld Frankrijk. Madlener wil nu weten wat het Nederlandse kabinet heeft gedaan om deze externe convergentie te stoppen.

Verder stelt de PVV'er dat Nederlandse boeren door overheidsbeleid nu met hogere kosten worden geconfronteerd dan hun collega's in het buitenland, waardoor het 'relatieve speelveld' is verslechterd.

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer