Certificatiekoers HZPC daalt opnieuw met 10 procent

De koers van het certificaat van aandeel van aardappelveredelaar HZPC is vorige week tijdens de halfjaarlijkse beursdag vastgesteld op 131,25 euro. Dit is opnieuw een daling van maximaal 10 procent van de waarde van het HZPC-certificaat.

Certificatiekoers+HZPC+daalt+opnieuw+met+10+procent
© HZPC

HZPC stelt dat het aanbod van certificaten is toegenomen en noemt dat een positief signaal naar de actieve pootgoedtelers. Doordat het aanbod vergroot is, kunnen zij gemakkelijker certificaten aankopen. Veel certificaten zijn nu nog in handen van niet-actieve telers. In maart is het programma 'Connecting Growers' in het leven geroepen om de overdracht van certificaten naar actieve telers te stimuleren.

Dit programma houdt in dat HZPC jaarlijks voor 1,5 miljoen euro aandelen aankoopt om deze te verdelen onder pootgoedtelers in de Europese Unie. Volgens directeur Gerard Backx heeft HZPC er baat bij als het eigendom van het bedrijf ligt bij actieve telers. 'Vandaar dat het grote aanbod van aandelen een positief signaal is naar deze groep.'


Hoogste koers in 2018-2019

Vraag en aanbod bepalen de waarde van het HZPC-certificaat. Twee keer per jaar organiseert de aardappelveredelaar een beursdag. De prijs kan per beursdag maximaal 10 procent stijgen of dalen. De eerste certificaten zijn verhandeld in het boekjaar 1999-2000 voor 24 euro. De hoogste koers van 200 euro per certificaat werd bereikt in het jaar 2018-2019. De volgende beursdag is op vrijdag 13 november 2020.


Backx benadrukt dat samenwerking tussen het bedrijf HZPC en de certificaathouders van twee kanten komt. 'We laten dan ook graag zien dat HZPC gaat voor een goed certificaatrendement en een goede uitbetaling aan onze pootgoedtelers.'


Dividend

Sinds de invoering van de certificaten heeft HZPC elk jaar dividend uitgekeerd. Het dividend over het afgelopen seizoen wordt in oktober vastgesteld tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer