Robot+helpt+HZPC+in+strijd+tegen+ziekten
Nieuws
© HZPC

Robot helpt HZPC in strijd tegen ziekten

In de strijd tegen virussen en aardappelziekten zet HZPC bij de veredelingsprogramma's een gespecialiseerde robot in.

De robot helpt om - in combinatie met merkertechnologie - sneller resistente aardappelrassen te ontwikkelen, zodat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn en gewasverliezen beperkt blijven. Ziekteresistente rassen zijn volgens HZPC een belangrijke stap richting wereldwijde voedselzekerheid en duurzame aardappelteelt.

Al decennia heeft HZPC rassen met resistentie tegen aardappelmoeheid en inmiddels zijn er ook introductierassen beschikbaar met hoog niveau aan resistenties voor phytophthora, virus en wratziektes (naast aardappelmoeheid). Doel is dat in 2030 driekwart van de nieuwe HZPC-rassen resistent is voor phytophthora en het Y-virus.


Moleculaire informatie

Bij deze rasontwikkeling is DNA-merkertechnologie essentieel: DNA uit het blad van aardappelplanten halen en alle eigenschappen in kaart brengen. Eén plantencel bevat ruim 40.000 genen en eigenschappen. Hoe meer van deze moleculaire informatie bekend is, hoe succesvoller de veredelingsprocessen verlopen.

In het laboratorium van de R&D-locatie in Metslawier - waar HZPC aardappelrassen ontwikkelt en verbetert - helpt een gespecialiseerde robot om inzicht te krijgen in het DNA. Binnen vijftien minuten isoleert de robot het DNA van 1.536 aardappelplanten. HZPC heeft de robot onder eigen regie laten bouwen, om sneller over moleculaire informatie te beschikken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  20 %
 • Vrijdag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer