Dik%2DFaber+en+Gerbrandy+groenste+politici+van+2017
Nieuws
© DIRK HOL

Dik-Faber en Gerbrandy groenste politici van 2017

Kamerlid en landbouwwoordvoerder Carla Dik-Faber (CU) is door Natuurmonumenten uitgeroepen tot Groenste Politicus 2017. Ze moet deze eer delen met Gerben-Jan Gerbrandy, europarlementariër voor D66.

De verkiezing van de groenste politicus is zondag bekend gemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels. Het is een uitzonderling dat twee politici worden verkozen.

Volgens de jury is het echter geen toevalligheid. Verduurzaming van de landbouw is namelijk het meest actuele en urgente onderwerp in het politieke debat over natuurbescherming. Groen leiderschap in zowel Brussel als Den Haag is daarvoor keihard nodig, aldus het juryrapport.

Bruggenbouwer

De jury betitelt Kamerlid Dik-Faber als bruggenbouwer bij uitstek. 'Boeren en natuurbeschermers kunnen niet zonder elkaar. Begrip voor elkaars werk is nodig. Dik-Faber brengt met concrete voorstellen de sectoren bij elkaar.'

Het juryrapport noemt onder meer haar pleidooien voor eerlijke prijzen voor voedsel, voor beloningen voor boeren die zich inspannen voor koeien in de wei of weidevogelbeheer en voor onderzoek naar een landbouw met minder bestrijdingsmiddelen.

Lange adem

De jury looft het uithoudingsvermogen van Europarlementariër Gerbrandy. 'Dit is een man van de lange adem. Al jarenlang werkt hij aan betere natuurbescherming door Europa. En als hij bijt, laat hij niet meer los.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer