Precisiebemesting tot op stoeptegelniveau

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en de Precisiebemestingscoöperatie Rijnland hielden in Wassenaar een demonstratie om boeren te informeren over precisiebemesting.

Door de inzet van de juiste machines kan bijvoorbeeld de bemesting langs slootkanten erg nauwkeurig worden uitgevoerd. Met deze demonstratie op dinsdag 15 september wilde de organisatie ook laten zien hoe de landbouw werkt aan het verminderen van emissies.

Herre Bartlema is specialist op het gebied van precisiebemesting. Hij maakt zich als voorzitter van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kringloopprecisiebemesting sterk om de bemesting met circulaire meststoffen te promoten.

'Precisiebemesting houdt in dat je bemest op het moment dat het gewas het nodig heeft. En dat kan al zijn vanaf 15 februari. Verder is de juiste dosering van belang. En dat kan door de mest heel specifiek te plaatsen bij de wortelzone. Altijd in de wortelzone. Daar mee kun je al 10 tot 20 procent stikstof reduceren.'


Buitenwereld tonen hoe boeren bezig zijn

De leden van de Precisiebemestingscoöperatie Rijnland zijn sinds een jaar actief in Zuid-Holland. Voorzitter Rinus Bos hoopt dat door het organiseren van bemestingsdemonstraties, ook de buitenwereld ziet hoe boeren bezig zijn.

'Wij worden vaak gezien als de grote vervuilers van het milieu. Wij leggen daarom de nadruk op het bemesten met circulaire meststoffen in plaats van kunstmest. Verder zitten wij vlakbij Den Haag, dus willen wij in de komende tijd vaker LNV-beleidsmakers uitnodigen om te laten zien hoe wij als boeren hier een essentiële bijdrage leveren als het gaat om het terugdringen van emissies.'

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer