Omzet Manitou daalt fors door corona

De Franse verreikerfabrikant Manitou heeft het afgelopen jaar al 35 procent minder omzet gemaakt door het coronavirus. Bij de Manitou Group horen ook de merken Gehl en Mustang.

Omzet+Manitou+daalt+fors+door+corona
© Frits Huiden

De omzet daalde naar 762 miljoen euro (35 procent) door een terugloop aan orders. Werd er in het tweede kwartaal van 2019 nog voor 286 miljoen euro aan machines bij Manitou besteld, in het tweede kwartaal van dit jaar was de orderportefeuille nog maar voor 180 miljoen euro gevuld. Het netto-inkomen van de fabrikant bleef daardoor steken op 13,5 miljoen euro tegenover de 60,1 miljoen euro over dezelfde periode in het jaar ervoor.

Jaarlijks verkoopt Manitou zo’n 350 verreikers in de landbouwsector in de Benelux. Vorig jaar was zelfs een topjaar voor de landbouw met 500 verreikers. Er gaan er drie tot vier keer meer naar de industrie en verhuur- en (retail)sector voor evenementen. Door de coronacrisis is vooral de laatste poot vrijwel stil komen te liggen. Zeker in Zuid-Europa en Amerika.

De fabrieken in Frankrijk, Italië en India werden gesloten en er werden geen dividenden meer uitbetaald onder aandeelhouders. Alleen het onderdeel 'voorziening' bleef doorlopen door de inzet van vrijwilligers onder het personeel.


Verkopen in landbouw stabiel

In tegenstelling tot de bouw en verhuursector bleven de verkopen in de landbouw wereldwijd wel stabiel. Inmiddels is de productie weer voor 70 procent hersteld. Manitou Benelux had 30 procent minder omzet ten opzichte van 2019.

'Ondanks de tegenvallende resultaten draait de R&D-afdeling gewoon door', laat Stephen Baetens van Manitou Benelux weten. Zo wordt er gewerkt aan nieuwe modellen met zuinige en schone motoren en elektrische verreikers.

'Dit wordt echter wel een heel eenvoudige uitvoering. Wij zien namelijk alleen markt voor een elektrische verreiker in de bouw en industrie. En dan met name in Nederland. In andere landen speelt elektrische aandrijving veel minder. Ook niet in buurlanden als België. Daarbij is er ook zeer weinig vraag naar elektrische verreikers in de landbouw', stelt Baetens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer