Ga+met+elkaar+om+tafel
Commentaar
© Dirk Hol

Ga met elkaar om tafel

Als het ministerie van LNV toch een ding kan leren na de blamage met de voermaatregel, dan is het wel dat het zinloos is om zonder enig draagvlak en kennis van de praktijk een maatregel te willen invoeren.

Het eenzijdig sturen op krachtvoer om de stikstofreductie te verminderen, werkt niet omdat de samenstelling van het ruwvoer simpelweg te sterk wisselt. Sturen op het totaalrantsoen kan wel. Sectororganisaties hebben het talloze keren op het ministerie, tot het laatst toe, uitgelegd. Berekeningen van Wageningen University & Research en het PBL lieten hetzelfde zien en toen kon landbouwminister Carola Schouten niet anders meer dan de omstreden maatregel intrekken.

Het is te hopen dat Schouten dezelfde zelfreflectie toont op haar departement als ze zondagavond deed in het televisieprogramma Zomergasten. Een fout maken is niet erg, maar er niet van leren is kwalijk.

Vanaf het begin van haar aantreden heeft de minister sterk haar eigen weg gekozen en zich vastgebeten in haar opdracht. Alleen, zo lijkt het, manoeuvrerend binnen de coalitie en in de Tweede Kamer zoals het een politiek dier als ze is, betaamt.

Schouten maakt het zichzelf en de sector onnodig moeilijk

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Maar het beproefde poldermodel lijkt haar vreemd. Samenwerking met de sector leek Schouten niet nodig te hebben, want ze had genoeg aan de deskundigheid van haar departement en vertrouwelingen. 'Het beleid wordt gemaakt aan deze kant van de tafel', is een zin die lobbyisten en landbouwbestuurders regelmatig te horen kregen. Met die gesloten opstelling heeft ze het zichzelf en de sector onnodig moeilijk gemaakt.

Terecht klinkt de oproep aan de minister nu luid en duidelijk van zowel politici als boerenpartijen om nu toch echt met elkaar om tafel te gaan en samen te werken aan constructieve en effectieve oplossingen voor emissies in de landbouw.

Nog ruim een half jaar heeft Schouten en dan is haar termijn voorbij. Een tweede termijn zal er niet komen. Maak er daarom nog wat van, samen met de boeren die willen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer