Zuivelmarkt lijkt voorlopig stabiel

De prijzen van de vollemelkproducten laten een daling zien in de ZuivelNL-noteringen. Die van de mageremelkpoeders houden stand.

Zuivelmarkt+lijkt+voorlopig+stabiel
© Fotografie Twan Wiermans

De noteringen van verse boter en vol melkpoeder gingen beide licht onderuit met 3 euro per 100 kilo en komen nu uit op respectievelijk 337 en 270 euro per 100 kilo. De mageremelkpoeders plusten met een euro naar respectievelijk 216 euro voor mageremelkpoeder en 208 euro voor mageremelkpoeder voor veevoer. Weipoeder noteert 72 euro, 2 euro meer dan vorige week.Rabobank becijferde in de nieuwste zuivelupdate dat de meeste prijzen voor EU-basiszuivelproducten zijn verbeterd sinds de beëindiging van de coronalockdowns begin juni. Toch liggen de huidige zuivelprijzen nog steeds een stuk lager ten opzichte van het prijsniveau pre-corona.

De bank verwacht voorlopig redelijk stabiele prijzen, al is er wel wat druk op de markt. De retailverkopen liggen op een verhoogd niveau. Maar de foodservice heeft nog steeds uitdagingen zolang de beperkende maatregelen van kracht zijn en de economische gevolgen van corona een factor van betekenis blijven.

Bovendien ligt er in de Europese pakhuizen 47.700 ton kaas, 67.700 ton boter en 20.100 ton mageremelkpoeder. Met opslagperiodes van minimaal 60 dagen voor kaas en 90 dagen voor boter en mageremelkpoeder, en een maximum van 180 dagen, zullen de voorraden de aankomende maanden geleidelijk op de markt verschijnen.


Stroevere export

Rabobank verwacht verder een stroevere export voor de tweede helft van 2020. Oorzaken hiervan zijn de ongunstige wisselkoers, lage olieprijzen en een stijging van de EU-prijzen voor basiszuivelproducten.

China laat daarentegen een herstel van de zuivelconsumptie zien die sterker is dan verwacht. Wel zijn de voorraden van zuivelproducten in China momenteel hoger dan afgelopen jaren. Of deze voorraden de komende maanden verder worden aangevuld of juist verminderen, is afhankelijk van Chinese handelaren. Dit zorgt volgens de Rabo-analisten voor wisselende vooruitzichten.


Groei melkproductie

Ondertussen groeit de melkproductie in binnen- en buitenland. Rabobank voorziet een bovengemiddelde mondiale toename van de productie in het derde en vierde kwartaal van 2020 (1,7 procent en 1,3 procent).

In Europa steeg de melkproductie in het eerste halfjaar sterk met 1,2 procent, inclusief een stijging van 1,7 procent in juni. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar steeg de melkproductie in de zeven voornaamste melkproducerende landen in de Eurpese Unie met 631 miljoen kilo melk (+1 procent) ten opzichte van 2019.

Vanwege de stabiele melkprijzen en betere weersomstandigheden verwacht Rabobank een groei van de EU-melkproductie met 1,1 procent in het derde kwartaal en 0,7 procent in het vierde kwartaal van 2020. De Nederlandse melkproductie is in juni en juli gestegen, terwijl augustus een daling laat zien door de hittegolf. Voor heel 2020 wordt een groei van de melkproductie voorspeld tussen de 1 tot 1,3 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer