Voorlopig+rust+op+zuivelmarkt%2C+toekomst+onzeker
Nieuws
© Mike Schellart

Voorlopig rust op zuivelmarkt, toekomst onzeker

Kleine plusjes voor boter en de mageremelkpoeders, gelijkblijvende prijzen voor vol melkpoeder en weipoeder. Dat is het beeld van de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL. 'Het is rustig op de zuivelmark', zegt zuivelanalist Klaas Johan Osinga van LTO. 'Grote inkopers hebben zich al ingedekt voor de rest van het jaar.'

De notering voor boter stijgt deze week met 2 euro naar 340 euro per 100 kilo, die van mageremelkpoeder en mageremelkpoeder voor veevoer stijgen eveneens met 2 euro naar respectievelijk 212 en 205 euro per 100 kilo. De notering voor vol melkpoeder blijft 270 euro, die van weipoeder 69 euro.Osinga verwacht ook voor de rest van het jaar geen al te grote schommelingen. De grote inkopers hebben volgens hem al zaken gedaan voor de rest van het jaar. 'Wat nog wel invloed heeft, is de lage dollarprijs. Die speelt de Verenigde Staten in de kaart en maakt dat we in Europa momenteel minder goed kunnen concurreren op de werelmarkt.'

Desalniettemin loopt de afzet van kaas, wei en room redelijk door, mede vanwege de export naar China. 'China loopt wat betreft de coronacrisis voor op Europa. Daar komt het normale leven weer op gang en er is weer meer vraag naar zuivel.'

Ook de behoefte aan room is opvallend. Waarschijnlijk is ook dat een gevolg van de coronacrisis. 'Mensen consumeren meer thuis en eten meer comfortfood waarin room is verwerkt', volgens Osinga. Door de grotere vraag naar room is er weing aanbod van boter. De handel hierin is dan ook nagenoeg stilgevallen.


Gemiddelde melkprijs lager

De gelijkblijvende verwachtingen voor de rest van het jaar maakt dat de melkprijzen dit jaar 0,02 tot 0,03 euro onder het gemiddelde van vorig jaar zullen uitkomen. 'Melkveehouders zijn daar niet blij mee, je praat toch over grote bedragen die op de bedrijven worden gemist', stelt Osinga.

Toch heeft de zuivelsector minder last gehad van de coronacrisis dan aanvankelijk werd gevreesd. Verschillende analisten voorspelden voor de zomer nog dat de melkprijs dik onder de 30 euro per 100 kilo zou kunnen duiken. Dat is niet gebeurd.


Goede afzetspreiding zuivel

De export naar China liep redelijk door, restaurants en foodservicebedrijven draaiden slecht, maar de afzet werd goeddeels opgevangen door de retail en industrie. 'Belangrijk is ook dat de Nederlandse zuivel een behoorlijke afzetspreiding heeft', aldus Osinga.

Hoe de zuivelprijzen zich in 2021 zullen ontwikkelen, is nog koffiedik kijken. 'Veel hangt af van het coronavius', stelt Osinga. 'Pas als er een vaccin komt, kunnen we verder kijken en kan de economie een inhaalslag maken.'

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer